Πρόσθετα μέτρα άνω των 6 δισ. ευρώ το 2011

Ελλειμμα 7,4% προβλέπει ο Προϋπολογισμός
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 13:43
UPD:19/11/2010 13:22
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

A- A A+

Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά από 9,4% το 2010 προβλέπει το οριστικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Το 2010 επιτυγχάνεται μία μείωση του ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ άνω των 14 δισ. ευρώ, καθώς το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή περίπου 22 δισ. ευρώ», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

«Παρά την αναθεώρηση των στοιχείων και τη διεύρυνση του μεγέθους της Γενικής Κυβέρνησης η μείωση του ελλείμματος κατά 6 συνολικά ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από τον αρχικό στόχο για μείωση κατά 5,5 μονάδες», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Προϋπολογισμός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, που κατατέθηκε και αυτός στη Βουλή, θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Ο Προϋπολογισμός του 2011 ενσωματώνει πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 6,130 δισ. ευρώ, με τη συνολική δημοσιονομική προσαρμογή της επόμενης χρονιάς στα 5 δισ. ευρώ, μέσω συνολικών παρεμβάσεων 14 δισ. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «η πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται - σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα - θα καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από διαρθρωτικά μέτρα και στοχευμένες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη και οι ΔΕΚΟ, αλλά και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Ειδικότερα, στις νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν στις δαπάνες για το 2011 και αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 3,850 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται:

-Η εξοικονόμηση πόρων 800 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν στις ΔΕΚΟ. Όπως αναφέρεται στη σχετική εισηγητική έκθεση, τα αρμόδια υπουργεία θα προβούν σε ενέργειες που στόχο θα έχουν την αύξηση εσόδων, την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους, http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1899240 .

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, η κυβερνητική παρέμβαση θα γίνει με επιχειρησιακό σχέδιο ανά ΔΕΚΟ ξεχωριστά. Οι παρεμβάσεις θα εστιασθούν στον περιορισμό του μισθολογικού κόστους (σε πέντε ΔΕΚΟ το μισθολογικό κόστος υπερβαίνει τα έσοδά τους) και της αξιοποίησης της περιουσίας τους. Το 2011 σε σύγκριση με το 2010, συνολικά στις ΔΕΚΟ, η δαπάνη μισθοδοσίας θα μειωθεί κατά 24,25%, ο δανεισμός θα περιορισθεί κατά 74,36% και οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 52,24%.

Ερωτηθείς σχετικά για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν ξεκινάμε με λογική απολύσεων και δεν έχει τεθεί από την τρόικα υποχρέωση απολύσεων. Θα εξαντλήσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να διαφυλάξουμε και όχι να εξαφανίσουμε τους εργαζόμενους». Ανέφερε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις 10.000 συμβασιούχων στο συνολικό δημόσιο τομέα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου για τον Προϋπολογισμό 2011

Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου για τον Προϋπολογισμό 2011

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το 2011 το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Οι συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ έχουν αρχίσει και τους επόμενους μήνες θα παρουσιασθούν μια μελέτη και οι θέσεις της κυβέρνησης. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

-Εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ από τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στα οικογενειακά επιδόματα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τα πολυτεχνικά επιδόματα, ύψους 800 εκατ. ευρώ ανά έτος, θα περιορισθούν κατά 150 εκατ. ευρώ, με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Διαβεβαίωσε πάντως πως δεν πρόκειται να θιγούν οι οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για μείωση των επιδομάτων ανεργίας (που από το 2012, με βάση το μνημόνιο, συνδέονται, επίσης, με εισοδηματικά κριτήρια) και δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης του εισιτηρίου των 3 ευρώ στα νοσοκομεία.

-Εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ εξαιτίας της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 5%.

-Εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ λόγω της περαιτέρω μείωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα, και

-Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται η μείωση των δαπανών υγείας κατά 2,1 δισ. ευρώ λόγω μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και τις νέες διαδικασίες προμηθειών, καθώς και το νέο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων.

Αναφερόμενος στις δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε πως την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί το πλήρες πλαίσιο για την αντιμετώπισή της. Στο γενικό στόχο για «μεγαλύτερη απόδοση του Δημοσίου με λιγότερους πόρους», θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα η συγχώνευση και κατάργηση περίπου 100 Εφοριών και Τελωνείων.

Επιπλέον, πριν από το τέλος του 2010, θα παρουσιασθεί όλο το πλέγμα των κινήσεων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Για το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, έγινε γνωστό πως ετοιμάζεται από νομοπαρασκευαστική επιτροπή και έως το τέλος του έτους θα υπάρξει συνολική παρέμβαση.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις που ήδη προβλέπονται στο μνημόνιο υπήρξαν εξειδικεύσεις και έχουν επανεκτιμηθεί ως προς τις αποδόσεις τους:

Το μέτρο για τη μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στον συντελεστή 23% αντικαταστάθηκε από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή κατά 2 μονάδες, από το 11% στο 13% και από το 5,5% στο 6,5%.

Παράλληλα, μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και όλες τις υπηρεσίες διανυκτέρευσης, καθώς και για τα φάρμακα ενώ εξισώνεται ο ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2011. Παράλληλα, προβλέπεται η χορήγηση 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για επίδομα θέρμανσης.

Ακόμη αυξάνονται από τα μέσα του 2011 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και από τις αρχές του επόμενου έτους εντάσσονται οι οικισμοί στο σύστημα. Ταυτόχρονα, όμως, αναστέλλεται για δύο έτη το «πόθεν έσχες» για την α΄ κατοικία, ως μέσον για ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο Προϋπολογισμός του 2011 περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του ύψους των δημοσίων επενδύσεων στο ύψος του 2010 - παρά την αρχικά προβλεπόμενη από το πρόγραμμα μείωσή τους κατά 500 εκατ. ευρώ - και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20%.

«Το 2010 η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε ποτέ στη χώρα μας και η οποία ανέρχεται σε 6% του ΑΕΠ. Ο Προϋπολογισμός του 2011 αποτελεί τη συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης που ξεκίνησε το 2010, μία από τις πιο κρίσιμες και σημαντικές χρονιές στην ιστορία της χώρας μας», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως προβλέπεται τελικά λίγο μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ, τόσο για φέτος (-4,2%) όσο και για του χρόνου (-3%). Για το 2012 εκτιμάται πως η οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% και το 2013 2,1%. Προβλέπεται ακόμα ότι το ποσοστό ανεργίας από 12,1% το 2010 θα ανέλθει στο 14,6% το 2011, στο 14,8% το 2012 και στο 14,3% το 2013.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός επισήμανε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συζήτηση με την τρόικα για τον χειρισμό συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ. Πρόσθεσε, όμως, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει κάνει τους τελευταίους μήνες σημαντικά υγιή βήματα (αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, εύρεση πηγών χρηματοδότησης) και αρχίζει να ξεπερνά το πρόβλημα.

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές τον Προϋπολογισμό

«Ο στόχος μείωσης του ελλείμματος, παρ' ό,τι διπλάσιος από τον αρχικά σχεδιάζομενο για το 2011... είναι εφικτός στο βαθμό που η προσαρμογή στο σκέλος των δαπανών εφαρμοστεί αποτελεσματικά», εκτιμά ο αναλυτής της Εθνικής Τράπεζας, Νίκας Μαγγίνας. «Δεδομένου ότι η μείωση του ελλείμματος εμφανίζεται περισσότερο ισορροπημένη μεταξύ εσόδων και δαπανών, η πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 3% εμφανίζεται ρεαλιστική», σημειώνει.

«Η αναθεώρηση των προηγούμενων στοιχείων - που επηρεάζει τα φετινά στοιχεία - έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει τους στόχους της. Ωστόσο, οι νέοι στόχοι δεν απέχουν πολύ από το προσχέδιο του Οκτωβρίου και ουσιαστικά είναι χαμηλότεροι από το στόχο που περιελάμβανε το αρχικό προσχέδιο του μνημονίου», αναφέρει από την πλευρά του ο Ντιέγκο Ισκάρο της IHG Global Insight.

«Παρά το γεγονός ότι η αναθέωρηση θα έχει ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην πετύχει το φετινό στόχο, η δημοσιονομική μείωση που σημειώθηκε το 2010 - περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες - ήταν εντυπωσιακή, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι επιτεύχθηκε κάτω από πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες» τονίζει, σημειώνοντα πάντως ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια το 2011.

Προτεινόμενα για εσάς