Τα πρώτα βήματα για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με το Ισραήλ σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας κατέγραψε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη χώρα και της επιχειρηματικής αποστολής που διοργανώθηκε.
Τα πρώτα βήματα για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με το Ισραήλ σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας κατέγραψε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη χώρα και της επιχειρηματικής αποστολής που διοργανώθηκε στις 8-9 Οκτωβρίου.
«Η τόνωση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στη χώρα αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι χωρίς τη συνέχιση της αύξησης των εξαγωγών, η ύφεση θα βαθύνει περισσότερο και θα δυσχεράνει σημαντικά κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και μείωσης του χρέους σε όρους Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, επιστρέφοντας από το Ισραήλ.
«Την ώρα που η εξωστρέφεια - εξαγωγές, τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες- αντιστοιχούν στο 28% του ΑΕΠ της χώρας, αντιλαμβάνεται κάνεις, πόσο σημαντική είναι η διατήρηση και περαιτέρω αύξηση του εξωτερικού μας εμπορίου», ανέφερε η κ. Σακελλαρίδη, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο η συνολική ανάδειξη και οι συνέργιες σε επίπεδο εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις ανάκαμψης της οικονομίας».
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν στο Ισραήλ πάνω από 420 επιχειρηματικές συναντήσεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε για τους τομείς των φαρμακευτικών προϊόντων, του ιατρικού εξοπλισμού, της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των μηχανημάτων.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, προέκυψαν θετικά στοιχεία για συνεργασίες και επενδύσεις σε επίπεδο venture capitals, με τη συμμετοχή ισραηλινών επιχειρηματιών και επενδυτών.
Ο Σύνδεσμος σημειώνει, εξάλλου, ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2013 το Ισραήλ κατατάσσεται στην 20η θέση μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, με τις ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνονται στα 184,8 εκατ. ευρώ.
«Δίψα για εξωστρέφεια»
Η πρόεδρος του ΠΣΕ ανέφερε επίσης πως, την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, «είναι ενδεικτικό το γεγονός της δίψας για διεθνοποίηση και εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και ρευστότητας». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συνδέσμου, πάνω από 1.700 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα ΙΙ, ως τις 10/10 οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία.
Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο κύκλο του Προγράμματος το 2011 είχαν ενταχθεί περίπου 800 επιχειρήσεις, ενώ οι αιτήσεις θα ήταν πολλαπλάσιες αν υπήρχε η θεσμική δυνατότητα να ενταχθούν στο Πρόγραμμα και επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα.
Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, «η κινητοποίηση αυτών των παραγωγικών δυνάμεων και η διάχυση του οράματος της εξωστρέφειας σε όλους του τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, χαράσσει και τον οδικό χάρτη των υποστηρικτικών μέτρων και κινήτρων προς την ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη δεν πρέπει να αποτελεί απλώς στόχο, αλλά κεντρική και συστηματική επιχειρησιακή πολιτική».
Μείωση εξαγωγών τον Αύγουστο
Πάντως, όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Αύγουστο καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση σε σύγκριση μηνός τρέχοντος και περασμένου έτους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο της χώρας από τις αρχές του έτους.
Η μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 5,7% τον Αύγουστο αποτελεί τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας, ξεπερνώντας το -5,6% του περασμένου Μαρτίου, οπότε και σημειώθηκε η κρίση στην Κύπρο. Μάλιστα, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη -7,6% αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των εξαγωγών τα πετρελαιοειδή προϊόντα, σημειώνει ο ΠΣΕ.