Τρία άτομα -δύο γυναίκες και ένας άνδρας- έχασαν την ζωή τους από πυρκαγιά που προκάλεσε ομάδα κουκουλοφόρων σε κτίριο που στεγάζει υποκατάστημα της Marfin Bank στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια πορείας κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.
Τρία άτομα έχασαν την ζωή τους από πυρκαγιά που προκάλεσε ομάδα κουκουλοφόρων σε κτίριο που στεγάζει υποκατάστημα της Marfin Bank στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη κατά τη διάρκεια πορείας κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.
Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών, και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη, 36 ετών.
Προανάκριση για το θάνατο των τριών ατόμων και τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών, διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Φίλιππος Κουτσάφτης, ο οποίος εξέτασε τα πτώματα, ο θάνατός τους οφείλεται σε ασφυκτικά αίτια, λόγω του πυκνού καπνού.
Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, πιθανότατα ενώ προσπαθούσε να κατέβει στο ισόγειο για να ξεφύγει, η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι, ενώ προσπαθούσε να βγει για να πάρει αέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με συναδέλφους των εκλιπόντων, μία από τις γυναίκες ήταν έγκυος. Ωστόσο, ο ιατροδικαστής ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως αυτό είναι κάτι που θα εξακριβωθεί την Πέμπτη.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό συμβάν, σύμφωνα με την πυροσβεστική και την αστυνομία, ομάδα νεαρών πέταξε βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο ισόγειο. Στην τράπεζα εγκλωβίστηκαν συνολικά οκτώ άτομα.
Επί τόπου έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεαροί πετούσαν πέτρες εναντίον των πυροσβεστών εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους ταραξίες και οι πυροσβέστες μπήκαν στην τράπεζα σβήνοντας τη φωτιά. Απεγκλώβισαν τέσσερις γυναίκες και έναν άντρα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία, ενώ αυτοί τους είπαν ότι είχαν παγιδευτεί κι άλλοι υπάλληλοι.
Οι πυροσβέστες ανέβηκαν στους ορόφους και στον τρίτο όροφο, βρήκαν νεκρούς τις δύο γυναίκες και τον έναν άνδρα, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αρχές, έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς.
Συνολικά 10 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» από τις 2:30 μ.μ, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δύο εξ αυτών ήταν υπάλληλοι της τράπεζας Marfin και με πρωτοβουλία της διοίκησης της, μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό νοσοκομείο μετά την παροχή Α΄ βοηθειών.
Από τους υπόλοιπους, οι επτά αναχώρησαν από το νοσοκομείο και ένας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, εκδηλώθηκαν επίσης πυρκαγιές και υπέστησαν ζημιές το κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών, στην οδό Συγγρού 15, σε κτίριο του υπουργείου Οικονομικών που στεγάζει Τελωνειακές Υπηρεσίες, στην οδό Αμαλίας 40, καθώς και Κτίριο Γραφείων στην οδό Συγγρού 1.
Ζημιές υπέστησαν ακόμη ένα πυροσβεστικό όχημα από πυρκαγιά, μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα σημαντικές φθορές υπέστη το ισόγειο και ο πρώτος όροφος της Νομαρχίας, όταν σε αυτό εισέβαλε ομάδα αντιεξουσιαστών σπάζοντας με λοστούς τις τζαμαρίες του. Στη συνέχεια με ένα μπετόνι βενζίνη περιέλουσαν το χώρο, έβαλαν φωτιά, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε και στον πρώτο όροφο. Μάλιστα, ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός και οι συνεργάτες του συνεδρίαζαν στον 7ο όροφο και λίγο έλειψε να εγκλωβιστούν. Ωστόσο, βοηθούμενοι κατέφυγαν στην ταράτσα παρακείμενου κτηρίου χωρίς να κινδυνέψει κανείς τους.
Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του ανακοίνωσε πως στο κτήριό του επί της Αμαλίας προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Διαβεβαίωσε επίσης πως δεν υπήρχαν κρίσιμα αρχεία με στοιχεία φορολογουμένων από διασταυρώσεις, ούτε παλιά αρχεία του Σ.Δ.Ο.Ε.
Στην αντιμετώπιση των συμβάντων, συμμετείχαν 110 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 40 οχήματα, ενώ πριν την έναρξη των επεισοδίων υπήρχε διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας.
Στη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών θυμάτων.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 28 προσαγωγές, 12 συλλήψεις, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία έχουν τραυματισθεί και 29 αστυνομικοί.
Επιπλέον, η αστυνομία το βράδυ προχώρησε σε 11 προσαγωγές, κατά τη διάρκεια εφόδου, παρουσία εισαγγελέα, σε υπό κατάληψη κτήριο επί της οδού Ζαΐμη στα Εξάρχεια, το οποίο και εκκένωσε.
Νωρίτερα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος στην πορεία της ΓΣΕΕ και τη ΑΔΕΔΥ κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης. Ομάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε επίσης υλικές ζημίες σε μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ομάδα 100 περίπου ατόμων προσπάθησε να εισβάλει στο κτήριο της Βουλής. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότωφ και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δολοφόνοι» και «Κάψτε τη Βουλή». Σύμφωνα με την αστυνομία στην πορεία συμμετείχαν 35.000 διαδηλωτές, ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες ανεβάζουν τον αριθμό σε τουλάχιστον 40.000.
Τα επεισόδια στην Αθήνα έγιναν πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.
Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Επεισόδια μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ έγιναν και στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της πορείας που διοργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε εμπορικά καταστήματα και τράπεζες στην οδό Τσιμισκή, αναποδογύρισαν και έκαψαν κάδους, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα να διασπαστεί η πορεία και να επικρατήσει πανικός μεταξύ των διαδηλωτών.
Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, όπως και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου κατέφυγε ομάδα νεαρών και άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.
Ειρηνικά πραγματοποιήθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.
Και οι δυο οι πορείες ήταν μαζικές και οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 30 προσαγωγές.
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια της πορείας που είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο της πόλης και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ.
Ομάδες αντεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές σε υποκαταστήματα τραπεζών, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Επίσης χρήση χημικών έγινε, όταν η πορεία έφθασε στην πλατεία Γεωργίου και αρκετοί από τους διαδηλωτές αισθάνθηκαν δυσφορία. Παράλληλα ομάδα αντεξουσιαστών έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να γίνει κατάσβεση.
Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές, αλλά οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι λίγη ώρα αργότερα. Πριν αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας στην οδό Ερμού, ζητώντας την απελευθέρωση των ατόμων. Επίσης στην Πάτρα έγινε και δεύτερη πορεία που οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ.