Για νέα σελίδα στη στρατηγική συνεργασία Eλλάδας - Ρωσίας κάνουν λόγο τα ρωσικά ΜΜΕ.
Με εκτενή ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια κάλυψαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα κάνοντας λόγο για «νέους ορίζοντες στην ελληνορωσική συνεργασία» και «καταληκτική διπλωματική επιτυχία» του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τα κεντρικά τηλεοπτικά δίκτυα και το αγγλόφωνο δορυφορικό κανάλι «Russia Today» αναφέρθηκαν στο «άνοιγμα μιας νέας σελίδας στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών» και στην «εντυπωσιακή βελτίωση των διμερών σχέσεων τα τελευταία 3-4 χρόνια».
«Ο South Stream καθιστά την Ελλάδα σημαντικό κρίκο της ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη», σημειώνει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα» τονίζοντας ότι πέραν από τις ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις τους «Μόσχα και Αθήνα έγιναν πρόσφατα και στενοί εταίροι στον ενεργειακό τομέα».
Αναφερόμενη ειδικότερα στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης η εφημερίδα τονίζει ότι με αυτόν παρακάμπτεται «ο προβληματικός Βόσπορος» και διαπιστώνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «την τελευταία του συνάντηση διεθνούς επιπέδου την αφιέρωσε ακριβώς σ’ αυτό με το οποίο ασχολήθηκε η Ρωσία όλα τα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησής του - την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας προς όφελος της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας».
Η ημερήσια οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ» εκτιμά ότι με την υπογραφή της συμφωνίας για τη συμμετοχή στον αγωγό «Νότιο Ρεύμα» η Ελλάδα προσχώρησε στο ρωσο-ιταλικό σχέδιο, ωστόσο «κατοχύρωσε το δικαίωμα διαφοροποίησης της προμήθειας αερίου μέσω εισαγωγών από την Αλγερία και την Τουρκία».
«Η τελευταία ενέργεια του Πούτιν στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής υπό την ιδιότητα του προέδρου αποτέλεσε αντικειμενικά έναν επιπλέον, καταληκτικό θρίαμβό του», παρατηρεί η ιστορική ημερήσια «Ιζβέστια», εξαίροντας τη σημασία του σχεδίου South Stream και παραθέτοντας δήλωση του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Βίκτορ Χριστένκο, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα σχεδιάζεται να πουληθούν περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου.
Η ημερήσια «Γκαζιέτα» εκτιμά ότι «το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι σε θέση να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης», καθώς ο Διακασπιακός αγωγός υπάρχει μόνο στα χαρτιά και το σχέδιο της «Γκαζπρόμ» φαίνεται «πιο ελκυστικό και πολύ πιο υλοποιήσιμο» για να διαπιστώσει ότι «δεν αποκλείεται να έχει πειστεί η Ελλάδα ακριβώς με αυτά τα επιχειρήματα, για το ότι η Ρωσία είναι πιο ασφαλής προμηθευτής ενεργειακών πόρων από τον Καύκασο ή την Κεντρική Ασία». Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων το σχέδιο αποβλέπει και «στην εδραίωση των θέσεων της «Γκαζπρόμ» στα Βαλκάνια», προσθέτοντας ότι η προσχώρηση της Ελλάδας στο σχέδιο θα προσδώσει στο South Stream την αίσθηση του πραγματοποιήσιμου».
Ο γερμανικός Τύπος
«Ο Καραμανλής ποντάρει στη Μόσχα – ο Έλληνας πρωθυπουργός σφυρηλατεί μια στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία», γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau.
«Καμία άλλη πρωτεύουσα, εκτός από τις Βρυξέλλες, δεν επισκέφθηκε τόσο συχνά ο Καραμανλής κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αλλά και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει φίλο, ήταν ως αρχηγός κράτους ο πλέον συχνός επισκέπτης της Αθήνας».
«Ο δεσμός που αναπτύχθηκε μεταξύ Καραμανλή και Πούτιν είναι κάτι παραπάνω από φιλία μεταξύ δύο πολιτικών ανδρών: αμφότεροι οι πολιτικοί εργάζονται για μια στρατηγική συμμαχία των χωρών τους κυρίως στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, η οποία και τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησής τους», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.
«Με τον αγωγό South Stream και με εκείνον της Βαλτικής η GAZPROM στοχεύει να διευρύνει την δεσπόζουσα θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, ορισμένοι ειδικοί κάνουν λόγο για ‘ρωσική τανάλια’ γύρω από την Ευρώπη»
«Οι Έλληνες ελπίζουν με τον αγωγό αυτό να απεξαρτηθούν από τον προαιώνιο εχθρό τους την Τουρκία, από την οποία προμηθεύονται αρκετό από το φυσικό τους αέριο. Το ότι με τη συμμετοχή τους στον ρωσικό αγωγό South Stream θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες φαίνεται ότι δεν ενοχλεί τους Έλληνες, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θα προτιμούσε η Αθήνα να υποστήριζε τον ανταγωνιστικό αγωγό Ναμπούκο».
«Όμως η Αθήνα και η Μόσχα δεν αναζητούν τη στενή συνεργασία μόνον στον ενεργειακό τομέα. Η Ρωσία κερδίζει έδαφος ως εμπορικός εταίρος και ως προμηθευτής όπλων και εξοπλιστικού υλικού και σε αυτό δεν θα αλλάξει τίποτε με την αλλαγή στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας», σημειώνει η Frankfurter Rundschau.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle