Την προτίμησή τους σε σχολές που θα τους εξασφαλίσουν γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση -εν μέσω κρίσης- έδειξαν φέτος οι υποψήφιοι. Μεγάλη πτώση σε βάσεις δεκάδων ΤΕΙ, λόγω κατάργησης της βάσης του 10. Νέο σύστημα εξετάσεων από το 2014.
Την προτίμησή τους σε σχολές που θα τους εξασφαλίσουν γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση -εν μέσω κρίσης- έδειξαν φέτος οι υποψήφιοι, ενώ μεγάλη πτώση παρατηρήθηκε στις βάσεις δεκάδων ΤΕΙ, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10.
Πτώση σημείωσαν και οι βάσεις στα έως πέρυσι δημοφιλή παιδαγωγικά τμήματα, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση των διορισμών εκπαιδευτικών. Πτωτικά κινήθηκαν και οι βάσεις στις κατά κανόνα περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές.
¶νοδος παρατηρήθηκε στις φιλολογικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχολές καθώς και σε σχολές της αστυνομίας. Σταθερές διαμορφώθηκαν οι βάσεις στις νομικές σχολές, ενώ αυξομειώσεις παρατηρούνται στις ιατρικές.
Αυξημένος πάντως ήταν και ο ανταγωνισμός για περιζήτητες σχολές των ΤΕΙ, που εξασφαλίζουν μετέπειτα άμεση επαγγελματική αποκατάσταση (π.χ. φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία).
Πάντως, λόγω της κρίσης και με γνώμονα την εγγύτητα των πανεπιστημίων στον τόπο διαμονής των υποψηφίων, αποδυναμώθηκαν τμήματα της περιφέρειας και συγκράτησαν σε μεγάλο βαθμό τα μόριά τους οι σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Εξάλλου, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10, απαξιώνονται δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, καθώς μετρούν επιτυχόντες που έχουν συγκεντρώσει μόρια κατά πολύ λιγότερα από 10.000. Συγκεκριμένα, στα αποτελέσματα παρατηρείται οτι σε 28 τμήματα υπάρχουν εισακτέοι με βαθμολογία κάτω από τη βάση και μάλιστα κάτω από την μονάδα.
Συγκεκριμένα το Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη έχει πτώση 8.360 μόρια και μέσον όρο βαθμολογίας 0,91. Στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη η πτώση έφτασε τα 8.485 μόρια με μέσο όρο βαθμολογίας 0,9. Στο Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα πτώση 8342 μορίων και μέσον όρο βαθμολογίας, 1,08. Στο Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα πτώση 10105 μορίων και μέσον όρο βαθμολογίας 1,4. Στο Τμήμα Βιολογικών και Θερμοκηπευτικών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας η πτώση ήταν 7400 μόρια και ο μέσος όρος βαθμολογίας 1,68. Στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΤΕΙ Καλαμάτας η πτώση ήταν 8591 μόρια και ο μέσος όρος βαθμολογίας 1,64. Στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι είχαμε πτώση 7498 μορίων και μέσον βαθμολογίας 1,97.
Ο κατάλογος αυτών των Τμημάτων είναι μακρύς και δείχνει οτι εισάγονται υποψήφιοι απο 0,91 μέχρι και 9,878 στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω του ιστότοπου του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr , πληκτρολογώντας τον κωδικό τους αριθμό. Επίσης, μπορούν να ενημερώνονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καλώντας τον αριθμό 1500.
«Εξαιρετικά υψηλός ανταγωνισμός στις σχολές μεγάλης ζήτησης»
«Και φέτος υπήρξε εξαιρετικά υψηλός ανταγωνισμός αριστείας στις σχολές μεγάλης ζήτησης και σε ΑΕΙ και σε ΤΕΙ», δήλωσε η υπουργός Παιδείας ¶ννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Είπε ακόμη ότι παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι (λόγω της αποχής των βαθμολογητών) τα αποτελέσματα δόθηκαν έγκαιρα στη δημοσιότητα, «την ίδια μέρα που δόθηκαν και πέρυσι».
Διορθωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα των Πανελληνίων
Η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε επίσης διορθωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον σύστημα πανελλήνιων εξετάσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη τάξη Λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο δηλαδή θα εφαρμοστεί το 2013-2014.
Στόχος των θεσμικών αυτών αλλαγών θα είναι η σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων και ο περιορισμός της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα πάνω από 30.000 απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές εξετάσεων, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων.
4.000 κενές θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος χαρακτήρισε τη φετινή διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις κενές θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τόνισε ότι φέτος έμειναν 4.000 κενές θέσεις, ενώ πέρυσι ήταν 20.630.
Σχολιάζοντας την πτώση των βάσεων, που είχε αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ο κ. Πανάρετος ανέφερε ότι περίπου το 90% των παιδιών έχουν μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και απομένει πλέον στα ιδρύματα, να τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται.
Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν φέτος 106.189, ενώ πέρυσι ήταν 92.426 και συνολικά εισάγονται 84.368, ενώ το 2009 είχαν εισαχθεί 68.794 υποψήφιοι.
ΝΔ
«Η εικόνα των φετινών αποτελεσμάτων, με υποψηφίους να εισάγονται σε ανώτατες σχολές με λευκές κόλλες, συνιστά το χαμηλότερο ρεκόρ από καταβολής του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων», αναφέρει εκ μέρους της ΝΔ, η Ελ. Βόζεμπεργκ με αφορμή την κατάργηση της βάσης του 10.
«Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της υποβαθμίζει δραματικά την παιδεία στην χώρα μας», συμπληρώνει και καταλήγει: «Η κατάργηση της βάσης του 10, αποδεικνύεται -από τα σημερινά αποτελέσματα- ότι απαξιώνει πλήρως την τριτοβάθμια εκπαίδευση».
ΚΚΕ
«Σήμερα, που η καπιταλιστική κρίση δοκιμάζει ακόμα πιο βαθιά και παρατετάμενα τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, νέα εμπόδια και διλήμματα τίθενται ακόμα και στα παιδιά που κατάφεραν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ», σχολιάζει το ΚΚΕ.
Εκτιμά ακόμα ότι φέτος θα είναι πολλοί περισσότεροι οι φοιτητές και σπουδαστές από φτωχές λαϊκές οικογένειες, ανάμεσά τους και αυτοί που μπήκαν τώρα, που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή θα αναζητήσουν δουλειά για να σπουδάσουν.
Επιπλέον το Κομμουνιστικό κόμμα ζητά τη λήψη μέτρων «για τους φοιτητές και σπουδαστές, παιδιά ανέργων και φτωχών οικογενειών, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση των παιδιών τους, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν».
ΛΑΟΣ
«Στην κυβέρνηση ας καταλάβουν ότι η λύση είναι: ανοιχτά τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους, να εγγράφεται όποιος θέλει και η “κρισάρα” να υπάρχει μεταξύ 1ου και 2ου έτους σπουδών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.
ΣΥΝ
«Στο γκρίζο φόντο των αρνητικών εξελίξεων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς έγινε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών εξετάσεων για τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ», παρατηρεί ο ΣΥΝ.
«Με τη δημοσιοποίησή τους ολοκληρώθηκε μια ψυχοφθόρα διαδικασία που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τη μαθητική νεολαία και εξαντλεί οικονομικά την ελληνική οικογένεια, μια διαδικασία που δεν δικαιώνεται ούτε από το μορφωτικό της αντίκρισμα για τους νέους», συμπληρώνει και επανακαταθέτει στο δημόσιο διάλογο την τεκμηριωμένη πρότασή του για ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο μιας συνολικής, ριζικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.