Περισσότεροι από δέκα ακτιβιστές σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού εναντίον των πλοίων της διεθνούς νηοπομπής που κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Υπό κατάληψη και τα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» με 34 Έλληνες. Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων.
Περισσότεροι από δέκα ακτιβιστές σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού εναντίον των πλοίων της διεθνούς νηοπομπής που κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Για τουλάχιστον 16 νεκρούς κάνουν λόγο άλλες πληροφορίες.
Συνολικά 19 είναι οι νεκροί και 26 οι τραυματίες, σύμφωνα με το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης. Όπως μετέδωσε, ένας από τους τραυματίες βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα πέντε ισραηλινοί στρατιώτες, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά.
Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, οι κομμάντος που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δέχθηκαν πυρά και επιθέσεις με μαχαίρια και τσεκούρια.
Νωρίτερα, το Ισραήλ απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με νεκρούς και τραυματίες που μεταφέρονται στα ισραηλινά νοσοκομεία.
H ΕΕ απηύθυνε έκκληση για τη διενέργεια έρευνας και κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν ¶στον εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την είδηση της απώλειας ζωών και της βίας και μεταβιβάζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών», δήλωσε εκπρόσωπος της ¶στον.
Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «σφαγή» χαρακτήρισε την επιδρομή και κήρυξε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη.
«Θεωρούμε ότι πρόκειται για σφαγή την οποία καταδικάζουμε», είπε σε δήλωσή του στην παλαιστινιακή τηλεόραση και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει απάντηση. «Απόψε θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Κινητοποίηση του ΥΠΕΞ - Εκτακτη συνάντηση Δ.Δρούτσα με τον Ισραηλινό πρέσβη
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι δυνάμεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν πλοία της νηοπομπής (μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» με 34 Έλληνες), το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.
Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε έκτακτη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, με τον Ισραηλινό πρέσβη Ali Yahya, στις 10:00.
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των θυμάτων, ωστόσο σημείωσε ότι από πλευράς ΥΠΕΞ γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε να έχει άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη, ενώ, όπως και σε προηγούμενες επικοινωνίες, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς τους.
Όπως σημειώνεται, από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία για μεταφορά βοήθειας στον Παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενείχε η ενέργειά τους. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν στις κατάλληλες παραστάσεις προς τις ισραηλινές αρχές, με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά από επίθεση που δέχθηκαν -όπως ισχυρίστηκαν- με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου.
Όπως τονίζει το Κανάλι 10 του Ισραήλ, ο τελικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς οι καταδρομείς που βρίσκονται επί των πλοίων εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους φιλο-Παλαιστίνιους ακτιβιστές. Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και Ισραηλινοί στρατιώτες.
Ο «στολίσκος της ελευθερίας», που μεταφέρει περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας άλλαξε γραμμή πλεύσης προκειμένου να αποφευχθεί εμπλοκή με το ισραηλινό ναυτικό, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Το δίκτυο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς μετέδωσε εικόνες από ισραηλινούς καταδρομείς που κατεβαίνουν από ελικόπτερο και αντιμετωπίζουν τους ακτιβιστές σε ένα από τα πλοία, ενώ τραυματίες κείτονταν στο κατάστρωμα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, στις 21.00 ώρα Ελλάδος, τρεις πυραυλάκατοι τύπου Σάαρ απέπλευσαν από τον ισραηλινό λιμένα της Χάιφας για να σταματήσουν τον στολίσκο.
Όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα πλοία του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ, έκαναν την πρώτη επαφή με τα σκάφη της νηοπομπής στις 22:15 ώρα Ελλάδος. Η επαφή έγινε στα 65 ναυτικά μίλια από τη Γάζα και σύμφωνα με τους επιβαίνοντες, φέρεται να τους ζητήθηκε διενέργεια νηοψίας. Δεν ήταν σαφές αν το Ισραήλ θα προχωρούσε στη νηοψία στα διεθνή χωρικά ύδατα (για κάτι τέτοιο απαιτείται απόφαση των Ηνωμένων Εθνών). Προηγήθηκε επικοινωνία των Ισραηλινών μέσω ασυρμάτου με τα πλοία κατά την οποία ξεκαθαρίστηκε στους υπευθύνους της νηοπομπής πως δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα και πως εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι του Ασντόντ για να δέσουν και να εναποθέσουν το φορτίο τους. Την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσαν και οι διοργανωτές της αποστολής σύμφωνα με μήνυμά τους στο διαδίκτυο.
Έντονη ήταν η αντίδραση της Αγκυρας που κάλεσε για εξηγήσεις τον Ισραηλινό πρέσβη.
Η επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού «είναι απαράδεκτη. Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του», υπουγραμμίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και σημειώνει ότι το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει «ανεπανόρθωτες συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ.
Στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο προξενείο του Ισραήλ. Όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στο προξενείο και συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που φρουρούσαν το κτίριο.
«Δεν περιμέναμε να γίνει μιά τέτοια επίθεση σε διεθνή ύδατα», δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ, εκπρόσωπος της φιλο-ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH, που συμμετέχει στην προσπάθεια μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα. «Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συγχωρήσει το Ισραήλ», συμπλήρωσε.