Τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια κοινωνική ανισότητα κρούει η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam μία ημέρα πριν από την έναρξη του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Σύμφωνα με νέα της έκθεση, οκτώ άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο και το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού στον πλανήτη έχει στην κατοχή του το 50,8% του συνολικού πλούτου και μάλιστα κατέχει περισσότερα από ό,τι το 99% των ανθρώπων.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια κοινωνική ανισότητα κρούει η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam μία ημέρα πριν από την έναρξη του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της οργάνωσης οκτώ άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο και το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ειδικότερα, η Oxfam καταγγέλλει ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ανισοκατανομή του παγκόσμιου πλούτου είναι πολύ δραματικότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, οκτώ άτομα κατέχουν περιουσία 426 δισ. δολαρίων, δηλαδή ακριβώς όσο και το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού στον πλανήτη έχει στην κατοχή του το 50,8% του συνολικού πλούτου και μάλιστα κατέχει περισσότερα από ό,τι το 99% των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Μαξ Λόσον από την Oxfam, «η κοινωνική ανισότητα οξύνεται. Το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων μεγαλώνει κάθε χρόνο ολοένα περισσότερο, έχοντας φτάσει τώρα σε πρωτόγνωρα επίπεδα». Το νέο στοιχείο, κατά τον ίδιο, «είναι ότι τώρα φαίνεται ποιες είναι οι πολιτικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης».
Στο επίκεντρο της φετινής έκθεσης της Oxfam βρίσκονται τα αίτια της ανισότητας, ενώ γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Κατά την οργάνωση, βασική αιτία της ακραίας ανισοκατανομής πλούτου είναι μεταξύ άλλων η δυνατότητα πλούσιων ατόμων και πολυεθνικών ομίλων να αποκτούν πλεονεκτήματα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Για παράδειγμα, να κάνουν χρήση ακραίων μεθόδων φοροαποφυγής, να διοχετεύουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους και να ωθούν κράτη σε έναν καταστροφικό ανταγωνισμό χαμηλών φορολογικών συντελεστών.
Όλα αυτά, όπως υποστηρίζει η Oxfam, πλήττουν την κοινωνική συνοχή αλλά και την πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς, προλειαίνοντας το έδαφος για λαϊκιστές και άλλους εχθρούς της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο γλαφυρός τίτλος της έκθεσης της Oxfam, «Μία οικονομία για το 99%» συνιστά ταυτόχρονα ένα αίτημα για ριζοσπαστική αλλαγή πορείας με στόχο την οικοδόμηση ενός οικονομικού συστήματος από το οποίο να επωφελείται η ευρεία πλειοψηφία των ανθρώπων. Η Oxfam ζητά μεταξύ άλλων δίκαιη φορολογική πολιτική, η οποία να διασφαλίζει ότι τα πλουσιότερα άτομα και οι ισχυρότερες επιχειρήσεις θα παρέχουν ένα δίκαιο μερίδιο για τη χρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.