Ούτε οι πλέον απαισιόδοξοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θα περίμεναν ότι τα γενέθλια από την εκλογική νίκη «πρώτη φορά Αριστερά» θα χαρακτηρίζονταν από την έκταση και το εύρος των αντιδράσεων που πυροδοτούν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Δ.Η. Χ.
Ούτε οι πλέον απαισιόδοξοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θα περίμεναν ότι τα γενέθλια από την εκλογική νίκη «πρώτη φορά Αριστερά» θα χαρακτηρίζονταν από την έκταση και το εύρος των αντιδράσεων που πυροδοτούν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ακριβώς έναν χρόνο μετά, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα διπλό μέτωπο πιέσεων, από το εξωτερικό και το εσωτερικό, γεγονός που σκιάζει την εορταστική εκδήλωση που έχει οργανωθεί, για αύριο στο στάδιο του Τάε Κβον Ντο, με ομιλητή τον κ. Τσίπρα. Η εκστρατεία διεθνών δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και η προσπάθειά του να εξασφαλίσει την κατανόηση των δανειστών της χώρας, για την ανάγκη να αμβλύνουν την πίεσή τους και να στέρξουν στη δρομολόγηση της αξιολόγησης, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Ολοι, χωρίς καμία εξαίρεση, οι συνομιλητές του πρωθυπουργού -η κα Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι, ο κ. Μοσκοβισί, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο κ. Ντέισελμπλουμ και τέλος ο κ. Σόιμπλε- άκουσαν τον κ. Τσίπρα, αλλά επέμεναν στο ίδιο και ταυτόσημο μήνυμα: Εφαρμόστε πλήρως τη συμφωνία που υπογράψατε, προωθήστε τις μεταρρυθμίσεις, για να τελειώσει η αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, με την παράφραση της γνωστής ρήσης Κλίντον -«είναι η εφαρμογή, ανόητε»- δεν άφησε καμία αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις του Βερολίνου. Το ίδιο απόλυτη ήταν και η επισήμανση όλων, ότι το ΔΝΤ αποτελεί σταθερό παράγοντα στην τρόικα-κουαρτέτο, γεγονός που αποδέχθηκε και ο κ. Τσίπρας δημοσίως...Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται και στα δημοσιεύματα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εφημερίδων, με τον γερμανικό Τύπο να δίνει τον τόνο των αρνητικών σχολίων, με αποδέκτη τον πρωθυπουργό.
Στο Βερολίνο χθες, η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τη δήλωση Σόιμπλε «It’s the implementation, stupid!» («Είναι η εφαρμογή, ανόητε!») και τόνισε ότι δεν ήταν αιχμή για τον Ελληνα πρωθυπουργό.
«Δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή» προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και εξήγησε ότι η φράση χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταστεί σαφές ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εφαρμόζονται οι συμφωνίες -και στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα. «Δεν μπορώ παρά να απορρίψω την υπόθεση ότι αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα ανόητο», επανέλαβε η κα Φον Τισενχάουζεν και πρόσθεσε ότι και η ίδια βρισκόταν στο Νταβός και δεν σχημάτισε τέτοια άποψη.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, και εν αναμονή της επιστροφής του πρωθυπουργού από το ελβετικό θέρετρο, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ καταμετρούσαν τα μέτωπα των αντιδράσεων που έχουν πυροδοτήσει τα σχέδια της συγκυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών και εξέταζαν τρόπους αντίδρασης και διαχείρισης της κατάστασης.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσαν, σε κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο, οι κλιμακούμενες διαμαρτυρίες με στόχο στελέχη, υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως οι αποδοκιμασίες στο αεροδρόμιο του Αργους Ορεστικού, στην Καστοριά, εις βάρος των βουλευτών Μίμη Δημητριάδη (Κοζάνης) και Ολυμπίας Τελιγιορίδου (Καστοριάς), η αναγκαστική ματαίωση -από τον φόβο επεισοδίων- εκδήλωσης στην Πάτρα με ομιλητή τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, μετά τον πολύωρο αποκλεισμό του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην Κομοτηνή, αλλά και η επιδρομή αγροτών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες.