Ελάχιστα τα κέρδη από τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Νταβός

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016 11:56
UPD:12:08
EPA/LAURENT GILLIERON

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανταλλάσσει χειραψία με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, υπό το βλέμμα του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, λίγο πριν την έναρξη πάνελ συζήτησης, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. 

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ελάχιστα είναι τα οφέλη της κυβέρνησης από τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο διήμερο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, τόσο στον κρίσιμο τομέα οικοδόμησης συμμαχιών που θα βοηθήσουν στη δύσκολη συνέχεια που έρχεται, όσο και στην επίγνωση των προθέσεων εταίρων και δανειστών για κομβικά σημεία της αξιολόγησης.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας βρισκόταν εξ αρχής  αντιμέτωπος με τρεις κομβικής σημασίας δυσκολίες:

Το ταξίδι του, όπως και το προηγούμενο των δύο υπουργών Τσακαλώτου και Κατρούγκαλου, ήταν πρόωρο καθώς οι θεσμοί εξετάζουν ακόμη τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και δεν πρόκειται να τοποθετηθούν παρά μόνο όταν επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και έχουν μια πλήρη εικόνα την οποία και θα διαβουλευτούν με τις πολιτικές τους ηγεσίες. Συνεπώς ο κ. Τσίπρας δεν είχε συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα αιτήματα να καταθέσει πλην τις επιθυμίας του να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, όπως και έκανε.

Η κ. Λαγκάρντ, ελάχιστα ασχολήθηκε με το ελληνικό ζήτημα επαναλαμβάνοντας και στον κ. Τσίπρα πίσω από τις κλειστές πόρτες τη γνωστή παραίνεση για περισσότερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις ενώ στο μπαράζ των συναντήσεων που είχε περιορίστηκε να προωθήσει την υποψηφιότητά της για την ανανέωση της θητείας της.

Τέλος, το προσφυγικό το οποίο για την Ε.Ε. είναι κομβικής σημασίας θέμα αυτήν την εποχή, κάτι που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο πρωθυπουργός στο Νταβός. Με την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη μπαράζ πιέσεων και φυσικά με τον κίνδυνο να σφραγιστούν τα βόρεια σύνορά της και να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, η δυνατότητα ελιγμών της Αθήνας στο θέμα της αξιολόγησης ήταν εκ των πραγμάτων περιορισμένη.

Φθάνοντας μάλιστα στο Νταβός και κατά τη διάρκεια των εργασιών η ελληνική αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι ίσως και στην κορυφή της ατζέντας των ηγετών ήταν το Κυπριακό και η θέληση να υπάρξει εντός του 2016 λύση. 

Μοναδικό ίσως ατού στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, σε αντίθεση με τον κ. Τόμσεν, θέλει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τον ερχόμενο Μάιο καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να επιστρέψει η εσωστρέφεια στην Ευρωζώνη. Είναι κάτι που διαπίστωσε ο πρωθυπουργός τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Μοσκοβισί, όσο και με τον κ. Ντράγκι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή