Υπάρχουν τρία - τέσσερα ανοικτά ζητήματα. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας θα τα έχουμε κλείσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν δυσκολίες». Η φράση αυτή του επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, συνοψίζει το κλίμα που έχει επικρατήσει στις μέχρι τώρα συναντήσεις του επί ελληνικού εδάφους.
Από την έντυπη έκδοση
Των Θάνου Τσίρου- Δημήτρη Χατζηδημητρίου
Υπάρχουν 3-4 ανοικτά ζητήματα. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας θα τα έχουμε κλείσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν δυσκολίες».
Η φράση του επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, συνοψίζει το κλίμα που έχει επικρατήσει στις μέχρι τώρα συναντήσεις του κ. Μοσκοβισί επί ελληνικού εδάφους. Πρακτικά, ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών μέχρι τη Δευτέρα να έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση τόσο στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς όσο και στο θέμα των ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση (τα οποία ακόμη δεν έχουν κλείσει, όπως έλεγε αργά χθες το βράδυ αρμόδια κυβερνητική πηγή).
Πάντως, μέσα στα περίπου 25 λεπτά που διήρκεσαν οι δηλώσεις Μοσκοβισί - Τσακαλώτου, ο Γάλλος επίτροπος επανέλαβε ξανά και ξανά ότι «όλες οι πλευρές εργάζονται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, να προχωρήσει η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και να προετοιμαστεί η επόμενη λίστα με τα προαπαιτούμενα εν όψει και της έναρξης της διαδικασίας αξιολόγησης». Τόσο ο κ. Μοσκοβισί όσο και ο κ. Τσακαλώτος απέφυγαν να αναφερθούν συγκεκριμένα στα 3-4 ζητήματα που παραμένουν ανοικτά.
Χωρίς συγκεκριμένη απάντηση «ξεπέρασε» ο κ. Μοσκοβισί και το ερώτημα σχετικά με το αν μπορεί να αποσυνδεθεί η διαδικασία της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης -το οποίο αποτέλεσε μέρος των χθεσινών συζητήσεων στο γραφείο του κ. Τσακαλώτου-, ο κ. Μοσκοβισί περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει ανάγκη για ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, βιώσιμες τράπεζες και προστασία των καταθέσεων.
Το success story
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, περισσότερο συγκεκριμένος ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως στόχο «οι συζητήσεις με τους εταίρους να έχουν ξεκινήσει μέχρι τα Χριστούγεννα». «Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος» είπε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία.
«Δεν θα περιμένουμε τα Χριστούγεννα για να διαμορφώσουμε τη θέση μας. Εχει ήδη συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα προετοιμάσει την ελληνική θέση την οποία και θα παρουσιάσει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής» τόνισε ο υπουργός, ενώ σχολίασε ότι «αν υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους».
Ο κ. Μοσκοβισί, από την πλευρά του, δεν ήταν τόσο συγκεκριμένος όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα. Ερωτηθείς επί του θέματος, τόνισε ότι «στόχος όλων μας είναι οικοδομήσουμε ένα success story και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη». Υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για το θέμα του χρέους θα πρέπει να προχωρήσουν βήμα - βήμα. «Να κατακτήσουμε μικρές νίκες» ήταν τα λόγια του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος πρόσθεσε ότι όταν έρθει η ώρα για το θέμα του χρέους, οι συζητήσεις θα πρέπει να διέπονται από αισιοδοξία, αλλά και από πραγματισμό, καθώς θα πρέπει «να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία θα είναι πολιτικά αποδεκτή απ’ όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης».
Αναζητείται συμβιβασμός
Σε αναζήτηση συμβιβασμού με τους δανειστές, για τα ζέοντα ζητήματα του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα και την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα οδηγήσει σε εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση μετά και τη συνάντηση, χθες το απόγευμα, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.Ο τελευταίος κατέστησε σαφές ότι για την εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, έως το Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 9 Νοεμβρίου, καλώντας τους συνομιλητές του «να εκμεταλλευτούν το καλό momentum που υπάρχει τώρα για την Ελλάδα».
Στη συνάντηση, διάρκειας πέραν της μίας ώρας, στην οποία ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με το τρίτο μνημόνιο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας τις πολιτικο-κοινωνικές διαστάσεις του, διαβεβαιώνοντας για τη βούληση της κυβέρνησης να εξευρεθεί μια εποικοδομητική λύση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν από το τέλος του χρόνου.
Το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι ο επίτροπος Μοσκοβισί «μίλησε εξαιρετικά θετικά για τη μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία του για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».
Τα «κόκκινα» δάνεια
Ωρες πριν από τη συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είχε δηλώσει ότι «υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα “κόκκινα” δάνεια», κάνοντας λόγο για «έναν ενδιάμεσο φορέα που θα ελέγχει ποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και δεν το κάνει και ποιος έχει πραγματική αδυναμία».
Η κα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να δώσει μάχη σε κάθε επίπεδο για τα “κόκκινα” δάνεια και η λύση θα είναι πολιτική».
Τα επόμενα βήματα
Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Είναι σημαντικό να καταλήξουμε με τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό σε ποια σημεία χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις».
Σημείωσε πως η ατζέντα είναι δεδομένη και πρόσθεσε: «Αρχικά πρέπει να υιοθετηθεί η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, ώστε ακολούθως το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει σε θετικές αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της δόσης. Μετά να δούμε τη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα, που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ελπίζουμε με επιτυχία, και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, ώστε να υπάρξει αυτή η επιτυχία. Στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, με μια αισιόδοξη και ταυτόχρονα ρεαλιστική προσέγγιση».
Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τον Ιούλιο και μετά, και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με θετικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός. Ακόμη, έκανε λόγο για μια «καλή συγκυρία για την Ελλάδα», ενώ επισήμανε τη σημασία της ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης, «η οποία είναι απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, γιατί ο κοινός μας στόχος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
Ο κ. Μοσκοβισί δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ισχυρός εταίρος της Ελλάδας, παραμένει στο πλευρό της και είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να βοηθήσει τη χώρα μας να επιτύχει στη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια και στην εφαρμογή του προγράμματος, προς όφελος του ελληνικού λαού.
Υποδεχόμενος νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον κ. Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που τον συναντά ξανά, «σε καλύτερες συνθήκες σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο στις Βρυξέλλες». Ακόμη συλλυπήθηκε τον κ. Μοσκοβισί για την απώλεια της μητέρας του, λόγω της οποίας είχε αναβληθεί η επίσκεψή του στην Αθήνα, στα μέσα Οκτωβρίου.