Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. θα είναι η αποψινή Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. Η σύνοδος δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με ένα νέο πρόγραμμα ή παροχή ρευστότητας στη χώρα μας. Αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών η οποία έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα τις τελευταίες μέρες.
του Νίκου Μπέλλου
Βρυξέλλες
Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. θα είναι η αποψινή Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.
Η σύνοδος δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με ένα νέο πρόγραμμα ή παροχή ρευστότητας στη χώρα μας, αυτά θα έρθουν στη συνέχεια. Αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών η οποία έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα τις τελευταίες μέρες.
Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός θα κληθεί να διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΟΝΕ με βάση τους ισχύοντες κανόνες. Εάν η απάντηση είναι καταφατική, θα πρέπει να εγγυηθεί ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να συνεχιστεί η ρητορική και οι επικρίσεις εναντίον των εταίρων.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ μιλώντας σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ μίλησε για κάποιους (εννοώντας στην Ευρώπη) που ανοικτά ή καλυμμένα τάσσονται υπέρ της εξόδου.
Από εκεί και πέρα, η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την έμπρακτη απόδειξη της κυβέρνησης ότι επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και αυτό θα φανεί, όπως τονίζουν, από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει. Οι προτάσεις θα συζητηθούν σε έκτακτο Εurogroup, το οποίο θα ξεκινήσει τη συνεδρίασή του στις 14:00 ώρα Ελλάδας.
Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θεωρήσουν ότι οι προτάσεις αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης τότε θα ζητηθεί από την Κομισιόν με τη σύμφωνη γνώμη των ηγετών, να διερευνήσει τη δυνατότητα ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα με το χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αίτημα που έχει υποβάλει ήδη η κυβέρνηση. Αυτά μπορεί να γίνουν πολύ γρήγορα, όπως και η έναρξη διαπραγματεύσεων στη συνέχεια με την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Εurogroup, αλλά και τη γερμανική βουλή.
Ωστόσο, όσο γρήγορη κι αν είναι η διαδικασία δύσκολα θα έχει υπάρξει απόφαση μέχρι τις 20 Ιουλίου, όπου η χώρα μας θα πρέπει να αποπληρώσει ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθει ενδιάμεση λύση για χρηματοδότηση, η οποία θα επιτρέψει και το άνοιγμα των τραπεζών. Τη λύση μπορεί να τη δώσει μόνο η ΕΚΤ μέσω της αύξησης του ΕLA, αλλα θα το κάνει μόνο εφόσον τη διαβεβαιώσουν οι εταίροι ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Συνεπώς πρέπει να γίνουν πολλά σε πολιτικό επίπεδο από τον Πρωθυπουργό απόψε με τις ρητές διαβεβαιώσεις και από την κυβέρνηση με τις προτάσεις, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία, αλλα και που θα λύσει το οξύτατο πρόβλημα της ρευστότητας.
Τα παραπάνω είναι το ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα, δηλαδή εάν πάνε όλα καλά. Το άλλο σενάριο είναι είτε η άτακτη είτε η συντεταγμένη αποχώρηση από την Ευρωζώνη.