Μπροστά από τη Βουλή βρίσκονται μέλη της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ μαζί με τις επιτροπές αγώνα ταξί και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Στις 18:30 η συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 19:00 το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Μπροστά από τη Βουλή βρίσκονται μέλη της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ μαζί με τις επιτροπές αγώνα ταξί και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Στις 18:30 η συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 19:00 το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων συμμετέχει και ο Σύλλογος Κτηματομεσιτών Αττικής, ΟΕΒΕ.
Οι επιτροπές αγώνα ταξί αντιδρούν γιατί όπως λένε με τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου αφαιρούν και τους τελευταίους περιορισμούς που υπήρχαν και δίνουν τη δυνατότητα σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και στις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων να εισβάλουν και να πάρουν όλο το κομμάτι της δουλειάς που μέχρι σήμερα ήταν στα χέρια των ταξιτζήδων.
Οι διαδηλωτές αυτή την ώρα βρίσκονται έξω από τη Βουλή η οποία είναι αποκλεισμένη από κλούβες των ΜΑΤ.
Η Β. Σοφίας είναι κλειστή στην κυκλοφορία και όσο περνά η ώρα αναμένεται ότι θα κλείσουν και άλλοι δρόμοι στο κέντρο τη Αθήνας λόγω των υπόλοιπων συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.
Τι ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ
«Οι μικρομεσαίοι έχουν γονατίσει από την εξοντωτική υπερφορολόγηση, από τα δρακόντεια πρόστιμα και από τις παράλογες ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία 4 χρόνια 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτα, 1 στις 2 είναι στο κόκκινο ενώ την ίδια στιγμή 1.000.000 επαγγελματίες και βιοτέχνες καθώς και οι οικογένειές τους είναι ανασφάλιστοι».
Τα βασικά αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ είναι:
- να σταματήσει η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που τις οδηγεί στον αφανισμό
- να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν στα υπέρογκα φορολογικά πρόστιμα.
- να μην μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις.
- να εκλογικευτούν οι ρυθμίσεις των οφειλών των ΜμΕ προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ έτσι ώστε και να μπορούν να εξυπηρετηθούν αλλά και για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων.
- να αποποινικοποιηθούν οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.
- να αποκατασταθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και να διαχωριστεί η ασφαλιστική ενημερότητα από τη θεώρηση των βιβλιαρίων.
Συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του πολυνομοσχεδίου
Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ), οι σύλλογοι Φαρμακοποιών (ΠΦΣ) και άλλοι φορείς και οργανώσεις πραγματοποιούν στις 18.30 συλλαλητήρια και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Μισή ώρα αργότερα, στις 19.00 στην Ομόνοια πραγματοποιεί συγκέντρωση το ΠΑΜΕ.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό και αγωνιστικό παρών στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται το απόγευμα στο Σύνταγμα με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις που περιλαμβάνει «στέλνει στη γκιλοτίνα εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» ενώ «καταργεί στην ουσία κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας από το ήδη στραπατσαρισμένο κοινωνικό κράτος».
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Επίσης οι φορείς προαναγγέλλουν αγωνιστικές - απεργιακές δράσεις για το επόμενο δεκαπενθήμερο.
Ειδικότερα, σε σύσκεψη των φορέων (ΑΔΕΔΥ, ΠΦΣ, ΤΕΕ, ΕΚΑ, ΦΣΑ), που πραγματοποιήθηκε για την προετοιμασία της «μαζικής και δυναμικής ανάπτυξης των αγωνιστικών – απεργιακών δράσεων του επόμενου δεκαπενθήμερου» αποφασίστηκε:
Εκτός από τη διοργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την Κυριακή, διοργάνωση συλλαλητηρίου καταγγελίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, 1η Απριλίου και ώρα 6.00 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει νέες ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Επίσης αποφασίσθηκε η διοργάνωση Γενικής Απεργίας, την Τετάρτη, 9 Απριλίου.
«Απέναντι στην κλιμακούμενη ένταση των αντικοινωνικών, αντι-εργασιακών και αντι-ασφαλιστικών κυβερνητικών – μνημονιακών πολιτικών, που διαλύουν τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση), αυξάνουν τη φτώχεια, την ανεργία, οδηγούν στην αφαίρεση μισθολογικών, ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, τα Συνδικάτα και οι Φορείς απαντούν με κλιμάκωση της έντασης, της δυναμικής, της διάρκειας και της προοπτικής των κοινών αγώνων» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι τη συμμετοχή της στα συλλαλητήρια και τη γενική απεργία έχει εξαγγείλει η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων.
Γιατροί και φαρμακοποιοί
Στις κινητιποιήσεις της Κυριακής εκτός από τους φαρμακοποιούς απ΄όλη την Ελλάδα θα συμμετάσχουν και οι γιατροί, με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) η οποία χαρακτηρίζει «τερατώδεις» τις ρυθμίσεις για την υγεία που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης απηύθυνε έκκληση για σύγκλιση γιατρών και φαρμακοποιών σε ενα κοινό μέτωπο «Εθνικής Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων
Οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων και μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ και οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη, 1 Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN και στην απεργία την Τετάρτη, 9 Απριλίου.
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Οι οδηγοί των νοσοκομείων, βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή σε 4ημερη απεργία διαμαρτυρόμενοι για διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία τίθενται σε κλειστή διαθεσιμότητα ενός μήνα και μεταφέρονται εν συνόλω στο ΕΚΑΒ.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας 11:00-15:00 , την Δευτέρα 31 Μαρτίου, για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου και συγκέντρωση στις 12:00, των οδηγών και των ΔΣ των σωματείων των νοσοκομείων έξω από το υπουργείο Υγείας.