Εμφύλιος στο Ν. Σουδάν

STREAM
Ενεργό:2968ημέρες| Ενημερώσεις:154
 
 
Συνεχής κάλυψη
19/12/2013 - 10:08VIDEO

Εκτός της Τζούμπα εξαπλώνονται οι μάχες στο Νότιο Σουδάν. Η ένταση στο πετρελαιοπαραγωγό κράτος της κεντρικής Αφρικής αυξάνεται συνεχώς από τον Ιούλιο, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κίιρ απέπεμψε τον αντιπρόεδρο Ριέκ Μασάρ. Ο Κίιρ κατήγγειλε τη Δευτέρα πως οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν μια απόπειρα πραξικοπήματος, υπό τον πρώην αναπληρωτή του. Η δήλωσή του αποτέλεσε αφορμή για νέες ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο αντιπάλων στρατοπέδων του κυβερνώντος Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος (SPLM). Η διεθνής κοινότητα φοβάται το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου στο νεότερο κράτος του κόσμου. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε «την κυβέρνηση να συνεργαστεί πλήρως με την αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, καθώς αυτή εκτελεί τα καθήκοντά της, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φροντίδας σε πολίτες και της διεξαγωγής ερευνών έπειτα από πρόσφατες καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με εκπροσώπους του πρώην αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Όμως την ίδια ώρα, και υπό συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας, πάνω από 10.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αναζητώντας καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Οι μάχες αποτελούν ακόμη ένα πλήγμα στην προσπάθεια του φτωχότερου κράτους της Αφρικής να σταθεί στα πόδια του. Μοναδική πηγή εσόδων για το Νότιο Σουδάν είναι η παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, αυτή είχε παγώσει για 15 μήνες μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, λόγω μιας διαμάχης με το Σουδάν, το οποίο φιλοξενεί τον κύριο εξαγωγικό αγωγό.

euronews
20/12/2013 - 20:37VIDEO

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκεται το Νότιο Σουδάν, μετά την επίθεση στην βάση του ΟΗΕ, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών κυανοκράνων. Την περασμένη Κυριακή, ένα αποτυχημένο πραξικόπημα έφτασε στο αποκορύφωμα την αντιπαράθεση ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές που αντιμάχονται στην χώρα. Ο πρόεδρος της χώρας Σάλβα Κιίρ υπέδειξε ως πρωταίτιους τους πραξικοπήματος, τους στρατιώτες που πρόσκεινται στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρίεκ Μακάρ. «Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ όσο και εγώ αλλά και όλοι οι συνάδελφοι μας ανησυχούμε για την κατάσταση στο Νότιο Σουδάν. Η βάση μας στην πόλη Ακόνο δέχθηκε επίθεση και έχουμε πληροφορίες ακόμα και για νεκρούς», δήλωσε ο αναπληρωτής Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζαν Έλιασον.Το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε από το Σουδάν το 2011. Ο στρατός του Νοτίου Σουδάν ανακοίνωσε ότι το Μπορ, η πρωτεύουσα του Τζονγκλέι, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο στρατιωτικών μονάδων πιστών στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρίεκ Μακάρ. Το Μπορ είναι για τους Νοτιοσουδανούς το αιματοβαμμένο σύμβολο της αντιπαλότητας μεταξύ προέδρου και αντιπροέδρου. Η ένταση στο Νότιο Σουδάν κλιμακώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ απέπεμψε τον αντιπρόεδρο και βασικό πολιτικό αντίπαλό του Ρίεκ Μακάρ -οι υποστηρικτές του οποίου ανήκουν, στην πλειονότητά τους, στη φυλή Νούερ. Οι μάχες που ξέσπασαν στις αρχές της εβδομάδας με αφορμή, την απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 500 ανθρώπους μέχρι στιγμής. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800.

euronews
22/12/2013 - 15:29VIDEO

Η κυβέρνηση ενισχύει τις δυνάμεις της, με την αποστολή εκατοντάδων στρατιωτών στο Τζονγκλέι. Εκεί όπου σημειώνονται οι πλέον αιματηρές μάχες. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν εδώ και μíα εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μακάρ, για απόπειρα πραξικοπήματος. Αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών δέχθηκαν πυρά κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών από τη χώρα. Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν. Εκατοντάδες είναι οι νεκροί, ενώ 35.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στις βάσεις της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

euronews
24/12/2013 - 09:45VIDEO

Στην αύξηση των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Νότιο Σουδάν προχωρούν τα Ηνωμένα Έθνη. Με τις αιματηρές συγκρούσεις να μαίνονται, περίπου 45 χιλιάδες άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα στρατόπεδα του ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, έκανε λόγο για εθνοτικά στοχευμένες δολοφονίες.

euronews
24/12/2013 - 09:49VIDEO

Χιλιάδες άμαχοι πολίτες προσπαθούν να διαφύγουν από το σκηνικό των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και υποστηρικτών του απολυθέντος πρώην αντιπροέδρου, στην Περιφέρεια Τζονγκλέι του Νοτίου Σουδάν. Η νεώτερη χώρα στον κόσμο, καθώς ανεξαρτητοποιήθηκε μόλις το 2011, έχει βυθιστεί στο χάος. Η βία κλιμακώνεται, εκατοντάδες άτομα έχουν ήδη σκοτωθεί και οι ξένοι ηγέτες φοβούνται ότι βυθίζεται σε γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο. Τα Ηνωμένα έθνη ενισχύουν την ειρηνευτική τους αποστολή στην περιοχή και οργανώνουν επιχειρήσεις για να μεταφερθούν μακριά οι δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά.

euronews
24/12/2013 - 10:26ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Άντρας της φυλής των Ντίνκα κρατά ένα καλάσνικοφ μπροστά από ένα κοπάδι αγελάδων κοντά στην πόλη Ρούμπεκ στο Νότιο Σουδάν. Ύστερα από μία εβδομάδα εθνοτικών και φυλετικών συγκρούσεων έχουν ενισχυθεί οι φόβοι της διεθνούς κοινότητας για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

REUTERS
Φόρτωση...