Στις «απολύτως αξιοσημείωτες» μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει η Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο, ενώ επανέλαβε την επιθυμία του Βερολίνου να ξανασταθεί η χώρα σύντομα στα πόδια της.
Στις «απολύτως αξιοσημείωτες» μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει η Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο, ενώ επανέλαβε την επιθυμία του Βερολίνου να ξανασταθεί η χώρα σύντομα στα πόδια της.
Μάλιστα, η κ. Μέρκελ έκανε ειδική αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, «ενώ πριν από λίγο καιρό δεν το περίμενε κανείς» και συχνά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πολλά, τι δεν είναι ακόμη όπως το φανταζόμαστε εμείς από την γερμανική σκοπιά. Αλλά η αλλαγή είναι σοβαρή», δήλωσε η κ. Μέρκελ και σημείωσε ότι η Ελλάδα αυτή τη χρονιά εισέπραξε περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψε, εάν εξαιρεθούν οι τόκοι. Πρόσθεσε δε ότι πολλοί από την τρόικα δεν θεωρούσαν ότι θα ήταν ικανή, αλλά η Ελλάδα το κατάφερε και εξέφρασε γι' αυτό τον «μεγάλο σεβασμό» της, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια σημαντικότατες αλλαγές.
«Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πολλά, ότι κάποια πράγματα δεν είναι ακόμη έτσι όπως τα φανταζόμαστε από την γερμανική σκοπιά, αλλά η αλλαγή είναι σοβαρότατη και είμαι ικανοποιημένη που η Ελλάδα είχε μια καλή τουριστική περίοδο και έτσι μπόρεσε να αντέξει οικονομικά προκειμένου να συνεχίσει προς τον δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης» δήλωσε.
Η καγκελάριος σημείωσε, εξάλλου, ότι θα συναντηθεί αύριο με τον έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής.
Μιλώντας στο συνέδριο, η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε επίσης των προγραμμάτων διάσωσης που εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρωζώνης. Αναφέρθηκε, δε, στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ως αποδείξεις των θετικών αποτελεσμάτων που φέρνουν ήδη τα πακέτα διάσωσης και τόνισε ότι για τη Γερμανία αποτελεί εθνικό συμφέρον η ευημερία της Ευρώπης. Για το Βερολίνο η αλληλεγγύη και η ανάληψη της εθνικής ευθύνης αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, πρόσθεσε η καγκελάριος.
«Δεν θα είναι διαπραγματευτική η συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά»
Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι η συνάντηση της καγκελαρίου με τον έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα για τη γερμανική κυβέρνηση.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι για την κυβέρνηση του η συμμετοχή του κ. Σαμαρά στο συνέδριο της Süddeutsche το Σάββατο αποτελεί μια «καλή ευκαιρία για μια συνομιλία», προκειμένου «να ακούσει η καγκελάριος με μεγάλο ενδιαφέρον από τον ίδιο για την πολιτική, την οικονομική και την δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα».
Αντιδρώντας έμμεσα σε φημολογίες ελληνικών ΜΜΕ που θέλουν τον κ. Σαμαρά να διαπραγματεύεται με την καγκελάριο, ενδεχόμενες ελαφρύνσεις, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «σε περίπτωση που υπάρχουν εσφαλμένες προσδοκίες” τότε θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι η συνάντηση των δύο “δεν είναι ραντεβού διαπραγματεύσεων».
Στο ίδιο κυβερνητικό μπρίφινγκ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ υπερασπίστηκε την τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε αυτήν συμμετέχουν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν. Πρόκειται για τους πλέον αρμόδιους θεσμούς «στον πλανήτη μας» για να χειριστούν τόσο ζητήματα κρατικών προϋπολογισμών και ελλειμμάτων όσο και μεταρρυθμίσεων, είπε.
Ο κ. Κότχαουζ παραδέχτηκε ότι στην τρόικα επικρατούν εν μέρη διαφορετικές απόψεις, αλλά αυτές είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση». Επίσης είναι σωστό ότι «αρκετές φορές τα αρχικά προγνωστικά για την Ελλάδα έπρεπε να αναθεωρηθούν», είπε.
Μία από τις αιτίες για αυτό ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να αντιμετωπιστούν άγνωστες ως τότε καταστάσεις. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι με ελληνική ευθύνη άργησαν να εφαρμοστούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα μέτρα, ανέφερε ο κ. Κότχαουζ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εξετάσει την δραστηριότητα της τρόικας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι όλα τα ως τώρα προγράμματα που αφορούν την Ελλάδα είναι νομιμοποιημένα από αποφάσεις θεσμικών οργάνων όπως η Κομισιόν, εθνικές κυβερνήσεις και κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ιρλανδίας ο Μάρτιν Κότχαουζ τόνισε ότι η Γερμανία «κάνει το παν» για να έχει και η Ελλάδα την ίδια επιτυχία με το δικό της πρόγραμμα που τελειώνει τέλος του 2014. Το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα οικονομική στήριξη αυτό θα κριθεί στα μέσα του επόμενου έτους όταν θα γίνει ο απολογισμός του τρέχοντος προγράμματος. Πάντως, ο κ. Κότχαουζ σημείωσε ότι όλα τα προγνωστικά λένε ότι «φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle