Καμία ερευνητική ομάδα δεν υπέβαλε αίτηση για χορήγηση ομοσπονδιακής άδειας διεξαγωγής έρευνας με χρήση χιμπατζήδων φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αμερικανικές βιοϊατρικές έρευνες που χρησιμοποιούν χιμπατζήδες έχουν σταματήσει ή πρόκειται να σταματήσουν, και δεν είναι σαφές το αν θα ξεκινήσουν ξανά στο μέλλον.
Η έρευνα και τα πειράματα με χιμπατζήδες έχουν μειωθεί από το 2013, όταν το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις περισσότερες κρατικά χρηματοδοτούμενες έρευνες με χιμπατζήδες και θα στείλει την πλειοψηφία των ζώων σε καταφύγια.
Εξάλλου, τον περασμένο Ιούνιο, η Υπηρεσία Άγριας Φύσης ανακοίνωσε ότι όλοι οι χιμπατζήδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από 700 που χρησιμοποιούνται για λόγους έρευνας, θα χαρακτηρίζονται πλέον ως απειλούμενα ζώα, σύμφωνα με το σχετικό νόμο.
Τα εργαστήρια που επιθυμούν να συνεχίσουν επεμβατικές μελέτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια και ο οργανισμός θα χορηγεί άδειες μόνο για προγράμματα που για την προστασία του είδους και τη βελτίωση της ζωής στην άγρια φύση. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ωστόσο, κανένα εργαστήριο δεν είχε υποβάλει αίτηση για τη σχετική άδεια., εν μέρει και από φόβο αντιδράσεων από το κοινό και φιλοζωικές οργανώσεις.
«Πρόκειται για την αρχή του τέλους της επεμβατικής έρευνας με χιμπατζήδες», δήλωσε ο Στίβεν Ρος, διευθυντής του Κέντρου Φίσερ για τη Μελέτη και Προστασία των Πιθήκων στο Ζωολογικό Κήπο Λίνκολν στο Σικάγο. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί, ωστόσο, είναι κατά πόσον οι ερευνητές που διεξάγουν μελέτες συμπεριφοράς ή άλλες, μη επεμβατικές έρευνες με τη συμμετοχή χιμπατζήδων, θα πρέπει να λάβουν άδεια για τη συνέχιση των πειραμάτων τους.
Η χρήση μεγάλων πιθήκων και άλλων πρωτευόντων θηλαστικών έχει ήδη απαγορευτεί ή περιοριστεί σχεδόν ολοκληρωτικά στην Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Αυστρία. Η Αυστρία μάλιστα είναι η μόνη χώρα που έχει απαγορεύσει πειράματα και σε μικρότερους πιθήκους όπως οι γίββωνες.