Οι χιμπατζήδες… τα τσούζουν

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 00:26
UPD:00:27
ODN
A- A A+

Μπορεί ο άνθρωπος να καταναλώνει αλκοόλ εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ωστόσο μία νέα έρευνα διαπιστώνει ότι δεν είναι το μόνο πλάσμα στον πλανήτη που θέλει πού και πού… ένα ποτηράκι.

Μία ομάδα επιστημόνων, μετά από μελέτη που συγκεντρώνει παρατηρήσεις 17 ετών, ανακάλυψε ότι οι χιμπατζήδες δημιουργούν αυτοσχέδια «ποτήρια» με φύλλα δέντρων, για να καταναλώσουν αλκοόλ.

Οι επιστήμονες είχαν υποψίες ότι ορισμένα είδη μαϊμούδων, πιθήκων και χιμπατζήδων αρέσκονταν στο να… τα τσούζουν, αλλά για πρώτη φορά καταγράφηκαν σε έρευνα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν στη φύση πρωτεύοντα θηλαστικά, τα οποία κάνουν επαναλαμβανόμενη κατανάλωση αλκοόλ.

Μάλιστα, πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν χιμπατζήδες στη Γουινέα να χρησιμοποιούν φύλλα, για να απολαύσουν χυμούς δέντρων που έχουν υποστεί ζύμωση και για να… κλέψουν αλκοολούχα ποτά από την παραγωγή χωρικών.

Οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Royal Society Open Science», υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν τα ζώα να… μεθούν, ενώ μερικά από αυτά ξάπλωναν ζαλισμένα, για να πάρουν έναν υπνάκο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή