Είναι θλιβερό και προκλητικό να μιλά για «γελοιοποίηση των θεσμών, περιφρόνηση για τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες» αλλά και για «απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής» η άρτι παραιτηθείσα κυβέρνηση των τεσσάρων κατεπειγόντων μνημονιακών νομοσχεδίων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή που εκδόθηκε από το γραφείο της η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η κ. Κωνσταντοπούλου καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι άνοιξε τη Βουλή αιφνιδιαστικά για να ψηφισθεί η «άκυρη και αντισυνταγματική μνημονιακή εξουσιοδότηση» στις 13 Αυγούστου, καθώς και ότι εξίσου αιφνιδιαστικά στη συνέχεια δρομολόγησε διαδικασίες διερευνητικών εντολών με ορίζοντα τις εκλογές, για τις οποίες, όπως τονίζει η Πρόεδρος της Βουλής, αποκαλύπτεται ότι, από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε ενημερώσει τους «εκβιάζοντες δανειστές», σύμφωνα με τις «απερίφραστες» δηλώσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν και της καγκελαρίας της Γερμανίας, την ώρα που κρατούσε τους πάντες και τη Βουλή στο σκοτάδι.
«Για την πρωτοφανή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι η Πρόεδρος της Βουλής “εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μειμαράκη στην επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά του Πρωθυπουργού και κατά της Δημοκρατικής τάξης”, αν αξίζει μία απάντηση αυτή είναι ότι άλλο η θεσμική συνεννόηση της τρίτης Πολιτειακής Παράγοντος με τον τέταρτο Πολιτειακό Παράγοντα και άλλο η σύμπραξη, για την οποία μπορεί ακέραια να υπερηφανεύεται η προσχωρήσασα στο Μνημονιακό μπλόκ Κυβέρνηση και οι βουλευτές που, συμπράττοντας με εκπροσώπους 3 Μνημονιακών Κομμάτων επιχείρησαν προ μίας εβδομάδας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με παράκαμψη της Προέδρου της Βουλής», σημειώνει η κ. Κωνσταντοπούλου.
Παράλληλα, τονίζει ότι εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου. Όπως εξηγεί, δεν υπάρχει «απελθούσα Πρόεδρος», αλλά απελθούσα κυβέρνηση, η οποία, σημειώνει, «έχει άλλωστε αποχωρήσει και από τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενη στην Πρόεδρο της Βουλής και αποχωρώντας συλλογικά και επιδεικτικά κατά την ομιλία της στη Βουλή- κάτι που δεν έκανε ποτέ για κανέναν και καμμία βουλευτή ή αρχηγό κόμματος».
«Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι κάποιοι όχι απλώς δεν είναι «κάθε λέξη του Συντάγματος», αλλά έχουν τόσο βαθιά περιφρόνηση για την Συνταγματική νομιμότητα που δεν ορρωδούν προ ουδενός. Γι’ αυτό και διαλύουν δια μιας κυβέρνηση, Κόμμα και Βουλή», καταλήγει η κ. Κωνσταντοπούλου.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και αναφερόμενη στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι θα έπρεπε να συνυπολογίζει και «τι προκαλεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά», καθώς και «ποιον πλήττει τελικά».
«Είναι ευφυής και ικανή πολιτικός» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη και χαρακτήρισε τις κινήσεις της Προέδρου της Βουλής «ακροβασία σε λεπτά θέματα».
Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε τονίσει ότι η κ. Κωνσταντοπούλου «σε ευθεία αντίθεση με όσα δηλώνει ότι υπερασπίζεται, εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μεϊμαράκη στην επίθεση κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κατά του Πρωθυπουργού και κατά της Δημοκρατικής τάξης».
Είχε προηγηθεί μια άκρως επικριτική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο της κ. Κωνσταντοπούλου, με την Πρόεδρο της Βουλής να αναφέρει , μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση».
Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε επίσης ότι αποτελεί «δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα», αλλά και το ότι ο κ. Παυλόπουλος «απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς».
Στις αναφορές αυτές απάντησαν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».