Στην ανάγκη για συνεργασία στο ζήτημα του μεταναστευτικού στάθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ξενάγηση στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας νεοεισερχομένων πολιτών τρίτων χωρών στον Ελαιώνα, ο οποίος άνοιξε τις πύλες του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την Τετάρτη.
Στον χώρο φιλοξενίας λειτουργεί ιατρείο και παιδότοπος, ενώ μέλη της αφγανικής κοινότητας παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως μεταφραστές σε εικοσιτετράωρη βάση.
Προς το παρόν διαμένουν 250 άτομα στον καταυλισμό, ενώ η υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν ως και 750.
SOOC/NIKOS LIBERTAS
Η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε στη σύμπραξη των αρμόδιων υπουργείων, του δήμου Αθηναίων, της περιφέρειας Αττικής, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των εθελοντών, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του χώρου σε χρόνο - ρεκόρ.
Ο κ. Φλαμπουράρης, από τη μεριά του, περιέγραψε τον χώρο ως ένα μικρό δείγμα πως η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορούν να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες. Κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις για την διαχείριση της μεγάλης εισροής ανθρώπων και όχι «να κατηγορούν με γενικολογίες». Πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει κοινή σύσκεψη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΗΕ και όλους τους φορείς, καθότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Η γενική γραμματεία Πρόνοιας κινητοποίησε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δούλεψε χωρίς ωράρια με μεγάλη αυταπάρνηση, φροντίδα και έγνοια, τόνισε η κ. Φωτίου.
Ο κ. Πανούσης μίλησε για την ασφάλεια που πρέπει να νιώθουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι θύματα των πολέμων, των συρράξεων και των εξαφανισμένων κρατών.
Το υπουργείο Υγείας, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Κοινωνικά Ιατρεία συνεργάστηκαν πολύ αποτελεσματικά, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός. Όπως εξήγησε, αντίστοιχες κινητές μονάδες, όπου γίνεται προκαταρκτικός υγειονομικός έλεγχος και παρέχεται ειδική φροντίδα για βρέφη, παιδιά και για χρόνια πάσχοντες, μπορούν να λειτουργήσουν σε όλες τις πύλες εισόδου. Συμπλήρωσε πως οι πληθυσμοί που έρχονται είναι καλά στην υγεία τους και «δεν στοιχειοθετείται με τίποτα ο ισχυρισμός περί υγειονομικής βόμβας».
Πηγή: ΑΜΠΕ