Νηπενθείς «Πλόες» νέων εικαστικών στόχων

Στην Άνδρο, από την 1η Αυγούστου
Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 09:00

Σάββας Γεωργιάδης.

A- A A+

Ο εικαστικός θεσμός «Πλόες», που παρουσιάζεται τα καλοκαίρια στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, έχοντας πέρυσι ολοκληρώσει την 20ετή του διαδρομή, η οποία διεύρυνε - με έργα καλλιτεχνών και θεωρητικά κείμενα - τις έννοιες των μεταπολεμικών «ρεαλισμών», συνεχίζει και φέτος να ταξιδεύει  προς νέους στόχους και καινούριες πορείες.

Οι 21οι «Πλόες», που εγκαινιάζονται το Σάββατο 1η  Αυγούστου, στις 8 το βράδυ,  και θα διαρκέσουν έως  τις 27 Σεπτεμβρίου, έχουν ως προσδιοριστικό υπότιτλο, τα «Νηπενθή και Εωθινά».

Ράλλης Κοψίδης.

Τα «νηπενθή» - λέξη ομηρική, που ακόμη χρησιμοποιείται στη νεοελληνική μας γλώσσα, όπως σε ποιητικές συλλογές -, είναι όλα όσα δεν προκαλούν πόνο και θλίψη. Τα «εωθινά» είναι όσα εμφανίζονται με το πρώτο φως του ήλιου.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον ζωγράφο, εικονογράφο, χαράκτη και συγγραφέα Ράλλη Κοψίδη (1929  - 2010), που φέτος κλείνουν 5 χρόνια από τον θάνατό του. Ο Ράλλης Κοψίδης, του οποίου θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά έργα, αξιοποίησε πολλά στοιχεία της μεταβυζαντινής και λαϊκής παράδοσης, συνδυάζοντάς τα εμπνευσμένα με στοιχεία του μετεμπρεσιονισμού, του υπερρεαλισμού, του εξπρεσιονισμού και του κυβισμού, διαμορφώνοντας στις συνθέσεις του έναν γόνιμο διάλογο παρελθόντος και παρόντος, Δύσης και Ανατολής, μύθων και καθημερινότητας, αρχετύπων και πραγματικότητας.

Αντώνης Τσακίρης.

Υπήρξε μαθητής και, κατόπιν, συνεργάτης του Φώτη Κόντογλου, εμπνεύστηκε από την πνευματικότητα της ορθοδοξίας, αλλά μέσα από ένα πρίσμα ελευθερίας. Τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη να γνωρίσουμε βαθύτερα όσα μας χαρακτηρίζουν και μας συγκροτούν  ατομικά και συλλογικά, εστιάζοντας περισσότερο στους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και στην προστασία του.

Λόγω της σεμνότητας που τον διέκρινε, τα έργα του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, αλλά δεν παύει να θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της γενιάς του. Μέσα από το εκφραστικό του ιδίωμα, υπογράμμισε πόσο απαραίτητη είναι η οικολογική συνείδηση στον σύγχρονο  πολιτισμό μας.

Πέρης Ιερεμιάδης.

Με αφορμή το συνοπτικό αφιέρωμα στον Ράλλη Κοψίδη, η ομαδική αυτή έκθεση επικεντρώνεται και, παράλληλα, επεκτείνεται στις πολλές και ποικίλες σημασίες, αλλά και στις πραγματικότητες που εμπεριέχει σήμερα, ως έννοια, το «περιβάλλον», όπως είναι η φύση που μας πλαισιώνει, την παρατηρούμε και μας αντανακλά, καθώς παράλληλα με αυτήν, εκλαμβάνεται και το «περιβάλλον» των συναναστροφών μας, εκείνο των επιλογών μας, το κοινωνικό/οικονομικό μας και ιδεολογικό «περιβάλλον», όλα όσα ως πλαισιωτικό consensus, επίσης, διαμορφώνουν το υποσυνείδητό μας, το οποίο δέχεται, τροποποιεί ή απορρίπτει τα ερεθίσματα του βίου.

Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται ακόμη οι αισθαντικότητες, οι μνήμες, οι αυταπάτες, τα όνειρα, οι ελπίδες, οι φοβίες, οι φαντασιώσεις μας, τα πλανέματα του νου, οι αντιφάσεις και οι αντιδράσεις μας, οι παραδοξότητες και τα αδιέξοδά μας.

Φωτεινή Στεφανίδη.

Τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν παρουσιάζουν εκδοχές της εξωτερικής «φύσης» και του «εαυτού», όπως επίσης των «αντανακλάσεων», αλλά και των τρόπων που επιλέγουμε να ταυτιζόμαστε ή να παίρνουμε αποστάσεις από αυτού του είδους τα «περιβάλλοντα», διαμορφώνοντας, εντέλει, τη συλλογική και ατομική μας παρουσία και ευθύνη, μέσα από όσα μας χαρακτηρίζουν, μας εκφράζουν και δημιουργούν τα ίχνη των μικρών ή μεγαλύτερων «ιστοριών» της ζωής μας.

Οι συμμετέχοντες (11+1 καλλιτέχνες), εκτός του Ράλλη Κοψίδη, είναι αλφαβητικά οι: Χρύσα Βέργη, Σάββας Γεωργιάδης, Πέρης Ιερεμιάδης, Αντιγόνη Καββαθά, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κουβάκις, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αλέκος Λεβίδης, Φωτεινή Στεφανίδη, Αντώνης Τσακίρης, Μυρτιά Χέλνερ.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως: Χώρα  -  Άνδρος. Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 13:30 και 18:30 - 21:30.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς