Αποχώρησαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής όταν ο συνήγορος του κατηγορουμένου Ιωάννη Άγγου επιχείρησε να αποσύρει ένσταση που αφορά στην ποινική δίωξη για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ζητώντας να παύσει ως απαράδεκτη.
Ο κ. Σωτηρόπουλος υποστήριξε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση «εκλείπει το οικονομικό όφελος που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για το συγκεκριμένο αδίκημα», ενώ επικαλέστηκε και τη συνθήκη του Παλέρμο η οποία αποτέλεσε και τη βάση της άποψης της μειοψηφίας που καταγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ότι παραβιάζονται και οι συνταγματικές αρχές που αφορούν στην ελευθερία των πολιτικών κομμάτων, τονίζοντας ότι «μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές αλλά είναι μέλη του ιδίου κόμματος».
Λίγο αργότερα, και αφού προηγουμένως υπήρξε συνεννόηση με το σύνολο των συνηγόρων υπεράσπισης, ο κ. Σωτηρόπουλος ανακάλεσε την συγκεκριμένη ένσταση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολιτικής αγωγής που έκανε λόγο για «ευθεία παραβίαση των δικονομικών αρχών».
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπογράμμισαν πως με την κίνηση αυτή αποδεικνύεται το ενιαίο της υπεράσπισης παρά τους ισχυρισμούς τους ότι δεν είναι μέλη της ίδιας οργάνωσης και επανέφεραν το αίτημα για μαγνητοφωνημένα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας.
Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για το θέμα, ενώ η πολιτική αγωγή κατήγγειλε μεθοδεύσεις από την πλευρά της υπεράσπισης και έκανε λόγο για παρωδία. Οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα αποχώρησαν από τη διαδικασία, απόφαση με την οποία συντάχθηκαν και οι υπόλοιποΙ συνήγοροι πολιτικής αγωγής.
Σε κοινή γραπτή δήλωσή τους επισημαίνουν ότι αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για την μη ορθή τήρηση πρακτικών τα οποία εξασφαλίζουν την δημοσιότητα της δίκης», καθώς όπως υπογράμμισαν δεν έχει καταγραφεί η αναφορά του συνηγόρου υπεράσπισης ότι «μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές αλλά είναι μέλη του ιδίου κόμματος».
Η δίκη διεκόπη για την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ προηγουμένως η πρόεδρος του Δικαστηρίου διευκρίνισε ότι στο εξής οι συνήγοροι πρέπει να καταθέτουν τα αιτήματά τους και εγγράφως, προσθέτοντας πως σε διαφορετική περίπτωση το δικαστήριο δε θα τα κρίνει.
newsroom naftemporiki.gr