Η αναθεωρημένη πρόταση της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ για τον προϋπολογισμό επικρίνεται από αρκετές γερμανικές και αυστριακές εφημερίδες.
Μετά τις υποσχέσεις που έδωσε ο Τόνι Μπλερ για την «Ευρωπαϊκή άνοιξη» σε μια «δυναμική ομιλία» τον Ιούνιο, η πρόταση του για τον προϋπολογισμό «είναι απογοητευτική» γράφει η Der Tagesspiegel. «Η επανάσταση που προέβλεψε δεν έγινε πράξη, η υπόσχεση για μια ισχυρή προεδρία προς όφελος της Ευρώπης δεν εκπληρώθηκε».
Παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί μια βαριά ατμόσφαιρα για τον Τόνι Μπλερ οι πιθανότητες επίτευξης συμβιβαστικής λύσης «δεν είναι άσχημες» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα που προσθέτει πάντως ότι ο βρετανός πρωθυπουργός «μεταμορφώθηκε από οραματιστή σε τακτικιστή».
Η Die Welt γράφει ότι η βρετανική προεδρία προχώρησε σε «διακοσμητικές αλλαγές» στη δεύτερη πρόταση της για τον προϋπολογισμό. «Η πεισματώδης εμμονή της στις επιστροφές που λαμβάνει αποτελεί κατάφωρη προσβολή για τα νέα κράτη-μέλη».
Η Βρετανία συνεισφέρει πολύ λιγότερα στον κοινοτικό προϋπολογισμό από αυτό που δικαιολογεί η ευημερία της σημειώνει η Die Welt που καταλήγει γράφοντας ότι ο Τόνι Μπλερ έχασε «την αξιοπιστία του διακηρύσσοντας ότι μάχεται για τη μεταρρύθμιση στην ΕΕ».
Η αυστριακή Der Standard επισημαίνει ότι ο Τόνι Μπλερ δεν θα πρέπει να θεωρείται αποκλειστικά υπεύθυνος για τη κρίση με τον προϋπολογισμό. ¶λλωστε, δεν ήταν ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που επέμενε ότι ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ γράφει η Der Standard που εκτιμά ότι το πρόβλημα της Ευρώπης «δεν είναι ο εθνικισμός …αλλά ο εγωισμός».
«Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό μέλλον καθώς από την Ευρώπη λείπουν οι πολιτικοί με την γενναιοδωρία και το όραμα που είχαν ο Χέλμουτ Κολ, ο Ζακ Ντελόρ και ο Φρανσουά Μιτεράν», καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.
Με τίτλο «Η αντιπαράθεση των Βρυξελλών μεταξύ Σιράκ και Μπλερ» η Le Figaro σημειώνει ότι το Παρίσι και το Λονδίνο «είναι στα μαχαίρια» για τις βρετανικές επιστροφές και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. «Όπως συνηθίζεται τη παραμονή των συνόδων κορυφής η κάθε πλευρά εμμένει στις θέσεις της» εξηγεί η γαλλική εφημερίδα.
Η ελβετική Le Temps εκφράζει μια διαφορετική άποψη και σημειώνει ότι η Βρετανία έχει κάθε δικαίωμα να προωθεί ένα προϋπολογισμό που αντικατοπτρίζει τη δική της φιλοσοφία για το μέλλον της ΕΕ. Η βρετανική πρόταση στηρίζεται στην επιθυμία να εδραιωθεί μια «μεγάλη, ανοιχτή και ευέλικτη αγορά» και όχι στη δημιουργία περισσότερων κοινών πολιτικών. «Είναι δικαίωμα του Λονδίνου να προωθεί τη δική του άποψη ακόμη και εάν δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη», σημειώνει η ελβετική εφημερίδα.
«Το τελευταίο βρετανικά ψίχουλα;» αναρωτιέται η Pravo της Τσεχίας αναφερόμενη στις μικρές παραχωρήσεις της προεδρίας προς τα νέα κράτη-μέλη. «Ίσως όχι» απαντάει. «Ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να κρύβει άσσο στο μανίκι του» που ίσως σκοπεύει να τον ρίξει στο τραπέζι τη τελευταία στιγμή το βράδυ της Παρασκευής υποθέτει η τσέχικη εφημερίδα.
ΠΗΓΗ: BBC