Η Ιαπωνία μετατρέπει εγκαταλελειμμένα γήπεδα γκολφ σε σταθμούς παραγωγής ηλιακής ενέργειας, δημιουργώντας μία «μόδα» που αναμένεται να ακολουθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1990 και 2000, δημιουργήθηκε μεγάλος αριθμός γηπέδων γκολφ στην Ιαπωνία, μετά από μία κτηματομεσιτική «έκρηξη» και μία ταυτόχρονη αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος.
Τα περισσότερα εξ αυτών σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της Ιαπωνίας.
Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε γρήγορα να διπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Αυτό οδήγησε σε καινοτόμες ιδέες, όπως την κατασκευή πλωτών σταθμών ηλιακής ενέργειας.
Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία Kyocera ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής ενός έργου ηλιακής ενέργειας 23 μεγαβάτ στην τοποθεσία ενός παλαιού γηπέδου γκολφ στην περιοχή του Κιότο.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2017, και θα παράγει περισσότερες από 26.000 μεγαβατώρες το χρόνο, αρκετή παραγωγή ώστε να καλύπτει τις ανάγκες περίπου 8.100 τυπικών νοικοκυριών.
Στα τέλη Μαΐου, η εταιρεία ανακοίνωσε ένα ακόμη μεγαλύτερο έργο που θα ξεκινήσει κατασκευή το επόμενο έτος στην περιοχή της Καγκοσίμα, επίσης σε έκταση που προοριζόταν για γήπεδο γκολφ πριν από περισσότερο από 30 χρόνια, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.
Η μονάδα ενέργειας 92 μεγαβάτ θα περιλαμβάνει περισσότερους από 340.000 ηλιακούς συλλέκτες και εκτιμάται πως θα παράγει περίπου 100.000 μεγαβατώρες ετησίως, αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει περίπου 30.500 νοικοκυριά, όταν ξεκινήσει λειτουργία το 2018.
Εξάλλου, παρόμοια έργα από άλλες εταιρείες έχουν ήδη ανακοινωθεί, στις περιοχές του Τόκιο και της Οκαγιάμα, καθώς και στην Αμερική, στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Μινεσότα.