Ν. Ξυδάκης: «Αυτό, που ζούμε τώρα, είναι μια ιστορική δοκιμασία, που θα πρέπει να την περάσουμε»

Στο πλαίσιο συζήτησης στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 19:36
UPD:21:28
NIKOS FYSAKIS

Ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

A- A A+

Σκέψεις για την τέχνη και τον πολιτισμό, όσο διαχρονικές άλλο τόσο επίκαιρες, μοιράστηκε με το κοινό ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, στις 15 Ιουνίου, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.  Έναυσμα ήταν οι ερωτήσεις της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Απρόβλεπτες Συναντήσεις» με προσκεκλημένους από τον χώρο του Πολιτισμού.

Στην αυλή του Μουσείου, ο κ. Ξυδάκης μνημόνευσε την φράση του Άγγελου Δεληβοριά, ότι «μέσα στο Μουσείο Μπενάκη δεν υπάρχουν υπογραφές» για να προσθέσει: «Κι αυτό δεν το βλέπεις μόνο στο Μπενάκη. Κάνε μια βόλτα στις Κυκλάδες ή τα βουνά της Ηπείρου. Εκεί είναι ο Πολιτισμός. Ένας κοινοτικός βίος, που ξετυλίγεται επί πολλές χιλιάδες χρόνια. Αυτό, θα μας δώσει το βάθος και τη δύναμη της ταυτότητας και τον κοσμοπολιτισμό και την εξωστρέφεια για να καταλάβουμε ότι είμαστε προσωρινοί διαχειριστές και προσωρινοί κάτοικοι σε μια αρχαιότατη γωνιά. Με τη σιγουριά ότι θα προχωρήσουμε και πάλι. Πάλι θα ταξιδέψουμε».

Η συζήτηση στράφηκε και στην προσωπική του πορεία, την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη δημοσιογραφία, την θέση του στην πολιτική, την πολιτική Πολιτισμού, την κρισιμότητα της κατάστασης σήμερα:

«Αυτό, που ζούμε τώρα, είναι μια ιστορική δοκιμασία, που θα πρέπει να την περάσουμε. Να την περάσουμε όχι αδιάβροχοι, όμως διαφορετικοί. Δεν είναι ό,τι πιο δραματικό μας έχει συμβεί. Είναι ένα ιστορικό επεισόδιο, πολύ σοβαρό. Μια ήττα σε έναν πόλεμο χωρίς φανερό αίμα, αλλά όχι χειρότερο από την περιπέτεια του ‘40  ή του ‘22 ή του εμφυλίου. Μπροστά τους είναι μια αμυχή. Ο κλονισμός είναι μεγάλος γιατί είναι και πνευματικός. Μας βρήκε απροετοίμαστους πνευματικά, μετά από πολλά χρόνια ευημερίας και ειρήνης. Νομίζαμε ότι ποτέ δεν θα μας ξαναβρεί κακό. Και μας βρήκε. Η ιστορία είναι έτσι. Και νομίζω ότι σαφώς θα συνεχίσουμε σ’ αυτή ή σ’ άλλη μορφή. Και πιθανότατα θα είμαστε και πολύ καλύτεροι» κατέληξε με μια δόση αισιοδοξίας ο Ν. Ξυδάκης.

Για την ελληνική δημόσια διοίκηση και την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεών της, ο κ. Ξυδάκης παραδέχτηκε ότι «προφανώς και πρέπει ν’ αλλάξει η δημόσια διοίκηση. Προφανώς και πρέπει να γίνει μια πολύ βαθειά μεταρρύθμιση. Εγώ δεν θα την ονόμαζα ούτε καν επανίδρυση αλλά ίδρυση του ελληνικού κράτους στον 21ο αιώνα».

ELISAVET MORAKI
Με αφορμή αρνητικά σχόλια ολλανδικών κύκλων

Με αφορμή δε αρνητικά σχόλια ολλανδικών κύκλων που μετέφερε η δημοσιογράφος τροφοδοτώντας τη συζήτηση, ο κ. Ξυδάκης παρατήρησε: «νομίζω ότι κανένας Ολλανδός δεν μπορεί ν’ αλλάξει την ελληνική δημόσια διοίκηση. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε μια πολύ ωραία αποικία. Και δεν νομίζω ότι οι Ολλανδοί άλλαξαν πουθενά σε καμιά αποικία τους τη δημόσια διοίκηση. Απλώς μετέτρεψαν σε δούλους τους τοπικούς πληθυσμούς».

«Η αλλαγή της δημόσιας διοίκησης είναι στενά συνυφασμένη με αυτό που λέμε εθνική κυριαρχία και λαϊκή κυριαρχία. Παράλληλα, εδώ μιλάμε για μια πορεία αυτογνωσίας τού ελληνικού λαού, που πρέπει ν’ αποφασίσει ποιος είναι σ’ αυτή τη γωνιά της γης και τί θέλει να κάνει. Αν δεν αποφασίσουμε εμείς να αλλάξουμε δεν θα μας αλλάξει κάποιος άλλος. Δεν νομίζω ότι κάποιος από αυτούς που είναι πρώην εταίροι και νυν δανειστές θέλει ν’ αλλάξει την Ελλάδα. Απλά θέλουν να πάρουν πίσω αυτά που θεωρούν δανεικά. Τα οποία δεν είναι καν δανεικά. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία» συμπλήρωσε.

Για τους στόχους του

Ερωτώμενος για τους στόχους του με την ανάληψη των καθηκόντων του στην θέση του αν. υπουργού Πολιτισμού, τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ. Ξυδάκης επανέλαβε ότι ο χώρος του Πολιτισμού πρέπει να δώσει δουλειές και να συνεισφέρει με έσοδα στο κράτος, εξαντλώντας δυνατότητες τις οποίες δεν έχει εκμεταλλευτεί μέχρι στιγμής.

«Έχουμε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους για τους οποίους τα δελτία της τηλεόρασης, κάθε βράδυ, δεν αναφέρουν τίποτα. Είναι σαν να μην υπάρχουν. Θα πρέπει όλη η έγνοια στο δημόσιο βίο, στον έλλογο δημόσιο βίο και στην πολιτική λειτουργία να είναι πώς αυτοί οι άνθρωποι θα ξαναβρούν δουλειά, θα ξαναστήσουν το σπίτι τους και θα είναι αξιοπρεπείς, δεν θα κρύβουν τη φτώχεια τους».

Προτεινόμενα για εσάς