Πέρασε ο καιρός που οι άνθρωποι «σαν σάκοι στοιβάζονταν με την αλληλογραφία και αποστέλλονταν στη Χάγη» χωρίς την τήρηση νόμων, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς.
Η Σερβία είναι κράτος δικαίου και έχει νόμο ο οποίος ρυθμίζει τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), τόνισε ο κ. Σελάκοβιτς, σε συνέντευξη στο σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS.
Ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης αποσαφήνισε ότι όλα τα δικαιώματα του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι θα ληφθούν υπόψη, ακόμη και το δικαίωμα να προβάλει αντίσταση. Η Σερβία έχει τους νόμους της, σαφώς καθορισμένες νομικές διατάξεις, τα όργανα της Σερβίας θα τις σεβαστούν, ανέφερε ο κ. Σελάκοβιτς.
Σημείωσε ότι η απόφαση του ICTY για επιστροφή του ακροδεξιού «Τσέτνικ» Βόισλαβ Σέσελι στη Χάγη, την οποία παρέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προωθηθεί στα αρμόδια όργανα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο σύλληψης, ως ένας από τους τρόπους για να βρεθεί ένας κατηγορούμενος στη Χάγη.
Για να συλληφθεί κάποιος πρέπει να διαπιστωθεί ότι εκπληρώνονται κάποιες νομικές προϋποθέσεις κι αυτό δεν το κάνει η κυβέρνηση, αλλά τα δικαστικά όργανα, εξήγησε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Σερβίας, η απόφαση με την οποία το ICTY άφησε ελεύθερο τον Βόισλαβ Σέσελι «για ανθρωπιστικούς λόγους» συνδέεται και με την αφύσικα μεγάλη διάρκεια φυλάκισής του.