Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Πρόκειται για μια ιδιοφυΐα». Ηταν η μοναδική φράση στη συστατική επιστολή για την αποδοχή του Τζον Νας στο Πρίνστον. Και μάλλον τα έλεγε όλα. Ο 86χρονος μαθηματικός, που έφυγε χθες από τη ζωή σε τροχαίο, πέτυχε με τη θεωρία που ανέπτυξε στη διδακτορική διατριβή του, να επηρεάσει ποικίλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την οικονομική επιστήμη και την πολιτική έως την πληροφορική και την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Το έργο του αναγνωρίστηκε το 1994, όταν τιμήθηκε με Νόμπελ Οικονομικών για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων. Συγκεκριμένα ανέπτυξε την έννοια της ισορροπίας στα παίγνια μη μηδενικού αθροίσματος - γνωστή ως «ισορροπία Νας». Η βράβευση αυτή ήρθε, όχι μόνο με σκληρή δουλειά, αλλά και έπειτα από μία δύσκολη μάχη με τη σχιζοφρένεια - ασθένεια με την οποία διεγνώσθη στα 29 χρόνια του. Τη νίκησε περίπου τριάντα χρόνια αργότερα, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Αλίσια Λόπες, την οποία γνώρισε ως καθηγητής στο MIT και η οποία «έφυγε» χθες μαζί του στο μοιραίο τροχαίο.
Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του. Στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος» τον υποδύθηκε ο Ράσελ Κρόου, ο οποίος χθες αποχαιρέτησε όχι μόνο δύο υπέροχα μυαλά, αλλά και «δύο υπέροχες καρδιές» μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Στη μεγάλη οθόνη η πίστη του μαθηματικού στην υπεροχή της καρδιάς έναντι του μυαλού - αποτυπώθηκε με τον κινηματογραφικό Νας να δηλώνει: «Τι είναι η λογική; Εχω κάνει τη σπουδαιότερη ανακάλυψη της καριέρας μου. Τη σπουδαιότερη ανακάλυψη της ζωής μου. Είναι μόνο οι μυστήριες εξισώσεις της αγάπης αυτές που έχουν πραγματικά λογική».