Εξόφληση των γερμανικών οφειλών ζητεί εκ νέου ο Μ. Γλέζος

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2015 16:14
UPD:16:15
Icon/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και την εξόφληση των γερμανικών οφειλών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, τόνισε επανειλημμένα ότι ο γερμανικός λαός δεν ευθύνεται για τα εγκλήματα των ναζί και τον κάλεσε να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις του να εξοφλήσουν την Ελλάδα.

Ο κ. Γλέζος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει να «πιάσει από τον λαιμό» την Γερμανία για την οφειλή της, όπως συμβαίνει τώρα με τα δάνεια της Ελλάδας.

«Ας αναγνωρίσει η Γερμανία το θέμα, ας πει ότι θέλει να πληρώσει και τότε θα βρούμε τρόπους να τη διευκολύνουμε», είπε και ανέφερε ενδεικτικά ότι το γερμανικό κράτος θα μπορούσε να αναλάβει τα έξοδα σπουδών Ελλήνων στην Γερμανία, έναντι του ποσού της οφειλής.

Διευκρίνισε κατ' επανάληψη ότι δεν θεωρεί τη δικαστική ως την κατάλληλη οδό επίλυσης του θέματος και έκανε λόγο για πολιτικό ζήτημα που έχει σχέση με το δίκαιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, ο Μανώλης Γλέζος επισήμανε ότι όλοι οι δανειστές επιδιώκουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω πολλαπλάσια.

«Ο ελληνικός λαός, όμως, στις 25 Ιανουαρίου ψήφισε όχι, τέρμα στην υπόθεση των δανείων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει μελετήσει διεξοδικά όλα τα δάνεια που έχει το ελληνικό κράτος και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χώρα έχει πληρώσει τόσες φορές ώστε πλέον δεν οφείλει τίποτα σε κανέναν.

«Θα ακούσουμε, λοιπόν, τους δανειστές ή τον λαό; Σε καμιά περίπτωση τους δανειστές», τόνισε και επανέλαβε την πρότασή του για «πάγωμα» τόσο της εξόφλησης των δόσεων από την ελληνική πλευρά όσο και της εκταμίευσης δόσεων από την πλευρά των πιστωτών για ένα έτος.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνεργασία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους Ισπανούς Podemos, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για πολύ καλές σχέσεις, αλλά σημείωσε ότι το να λέμε «δεν θέλω να αποφασίζει άλλος για μένα» είναι μόνο η μισή προσπάθεια. «Θέλω να συμμετέχω ο ίδιος στη λήψη των αποφάσεων, αυτό είναι το ολόκληρο. Αν ο λαός δεν συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων, δεν έχουμε πετύχει τίποτα. Αν δεν έρθει ο λαός στην εξουσία, αποτύχαμε» είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή