Νέα έρευνα δείχνει ότι τα πλαστικά απορρίμματα μπορούν να καταπνίξουν τη θαλάσσια ζωή, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των οργανισμών στα παράκτια έλη, καθώς και τις υπηρεσίες που αυτοί παρέχουν.
Η ερευνητική ομάδα του Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου πραγματοποίησε ένα πείραμα το οποίο έδειξε πως μέσα σε μόλις εννέα βδομάδες οι πλαστικές σακούλες έπνιξαν την επιφάνεια των παράκτιων ιζημάτων, αποκρύπτοντας το φως και εμποδίζοντας τη ροή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Αυτό προκάλεσε σημαντική μείωση της ποσότητας μικροφυκών και άλλων μικροοργανισμών κάτω από τις σακούλες.
Αυτά τα μικροσκοπικά φύκια αποτελούν τη βάση των τροφικών πλεγμάτων σε αυτά τα οικοσυστήματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο πολλαπλασιασμός τους είναι σημαντικός για τα ζώα που βρίσκονται υψηλότερα στην τροφική αλυσίδα, όπως τα σκουλήκια, τα οποία με τη σειρά τους, αποτελούν τροφή για κοινά ψάρια του εμπορίου που τρέφονται μέσα στα έλη κατά τη διάρκεια της παλίρροιας.
Σύμφωνα με την Ντανιέλ Γκριν, επικεφαλής της μελέτης, άλλα οικοσυστήματα όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι ακόμα πιο ευαίσθητα σε αυτό το φαινόμενο, ενώ οι ίδιες αρνητικές επιπτώσεις παρατηρούνται ακόμα και αν οι πλαστικές σακούλες είναι βιοδιασπώμενες.
«Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα πλαστικά σκουπίδια είναι επιβλαβή για κάθε οργανισμό, αλλά ένα βασικό νέο εύρημα της μελέτης μας είναι ότι ακόμη και μέσα σε λίγες εβδομάδες, μπορεί να επηρεάσουν κοινότητες οργανισμών και τις υπηρεσίες και τα τρόφιμα που αυτές παρέχουν σε άλλους οργανισμούς», δήλωσε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Τόμπσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η παραγωγή πλαστικών έχει αυξηθεί από 1,5 εκατομμύριο τόνους τη δεκαετία του 1950 στα περίπου 300 εκατομμύρια το 2013. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στα πλαστικά απορρίμματα αναλογεί σήμερα έως και το 80% του συνόλου των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα.