Για να σταματήσουν οι εκατόμβες μεταναστών στη Μεσόγειο η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και κυρίως να αρχίσει αμέσως διεθνή ανθρωπιστική επιχείρηση.
Στην έκθεση αυτή, με τίτλο: «Ευρώπη: τα ναυάγια της ντροπής», η οποία δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει κυρίως τις δραματικές επιπτώσεις από τον τερματισμό της ιταλικής επιχείρησης διάσωσης Mare Nostrum. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είχε ξεκινήσει το 2013 μετά τις απανωτές τραγωδίες γύρω από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, όμως εγκαταλείφθηκε τον Οκτώβριο του 2014, διότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο κόστος της.
Χάρη στη Mare Nostrum διασώθηκαν 150.000 άνθρωποι σε διάστημα ενός έτους.
«Το τέλος της Mare Nostrum δεν επέτρεψε να μειωθεί ο αριθμός των αναχωρήσεων, μπορούμε μάλιστα να θεωρήσουμε ότι στον τερματισμό της οφείλεται η αύξηση του αριθμού των ναυαγίων», επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.
«Ελπίζουμε ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε η Ζενεβιέβ Γκαριγκό, πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαλλίας.
Μέλη της ΜΚΟ απέτισαν φόρο τιμής στους χιλιάδες μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, ρίχνοντας κίτρινα τριαντάφυλλά στον Σηκουάνα την Τετάρτη.
Άλλοι ακτιβιστές εναπόθεσαν εκατοντάδες σάκους πτωμάτων στην παραλία του Μπράιτον, στη νότια Αγγλία.
«Έχει έρθει η ώρα η Ε.Ε. να κατανοήσει ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι το παν», κατήγγειλε η κ. Γκαριγκό, ελπίζοντας ότι μετά τα πολλά θανατηφόρα ναυάγια, «η διάσωση ανθρώπινων ζωών θα αποτελέσει προτεραιότητα σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων».
Πριν από το πρόσφατο ναυάγιο πλοιαρίου στα ανοικτά της Λιβύης το σαββατοκύριακο από το οποίο ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να φτάσει τους 800 νεκρούς, η μη κυβερνητική οργάνωση εκτιμούσε ότι 900 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο διασχίζοντας τη Μεσόγειο από την 1η Ιανουαρίου ως τις 15 Απριλίου φέτος, δηλαδή 53 φορές περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2014