«Θετικές διακρίσεις»;

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2004 17:57
UPD:18:03

A- A A+

«Θετικές διακρίσεις» ή «θετική κινητοποίηση»; Επείγοντα μέτρα για την ενσωμάτωση των μεταναστών στη γαλλική κοινωνία προτείνει το Ανώτατο Συμβούλιο της Γαλλίας, συμβουλευτικό όργανο του πρωθυπουργού Ζαν-Πιερ Ραφαρέν.

Μετά την απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας και άλλων θρησκευτικών συμβόλων στα δημόσια σχολεία, που υιοθετήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τη γαλλική βουλή, σειρά έχουν οι πρακτικές και παραδόσεις που σκοντάφτουν στα θεμελιώδη δικαιώματα του ατόμου.

Στη Γαλλία συνυπάρχουν σήμερα η ισχυρότερη μουσουλμανική μειονότητα της Ευρώπης -κάπου 4 με 5 εκατομμύρια άτομα- και η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (700.000 άνθρωποι), μαζί με εκατομμύρια καθολικούς και μικρότερες ομάδες προτεσταντών και βουδιστών.

«Οι μετανάστες δεν έχουν ενταχθεί σωστά στη γαλλική κοινωνία», αναγνωρίζει ο Μπερνάρ Σταζί, επικεφαλής της επιτροπής που εισηγήθηκε στον πρόεδρο Ζακ Σιράκ να απαγορευτούν τα θρησκευτικά σύμβολα.

«Η άκρα Δεξιά έχει πείσει πολλούς συμπατριώτες μας ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν θέση στη Γαλλία. Ηλθε η ώρα να αντιδράσουμε».

Τριάντα πέντε χιλιάδες κορίτσια ζουν στη Γαλλία με την απειλή της κλειτοριδεκτομής και 70.000 δέχονται πιέσεις να παντρευτούν παρά τη θέλησή τους. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου της Γαλλίας για την Ενσωμάτωση. Στοιχεία για τους πολυγαμικούς γάμους δεν υπάρχουν. Οι συντάκτες της έκθεσης χαρακτηρίζουν όμως τραγική την κατάσταση των ενεχομένων γυναικών, καθώς η άδεια παραμονής και η γαλλική υπηκοότητα εξακολουθούν να συσχετίζονται με την ιδιότητά τους ως συζύγων, παρόλο που η πολυγαμία απαγορεύεται στη Γαλλία. Μία λύση, τονίζεται στην έκθεση, θα μπορούσε να είναι η χορήγηση της άδειας παραμονής σε ατομική βάση.

Το Συμβούλιο ζητάει ακόμη την καταγγελία των διμερών συμφωνιών που παραγνωρίζουν τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πρόκειται για κείμενα που έχουν υπογραφεί με χώρες του Μαγκρέμπ και επιτρέπουν την ερμηνεία ότι για τους υπηκόους τους, εξακολουθούν να ισχύουν οι νόμοι των χωρών από τις οποίες κατάγονται.

Το δεύτερο σημαντικό μέτρο που πρέπει να ληφθεί αφορά τους νέους που προέρχονται από τα γκέτο στα προάστια των μεγάλων πόλεων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το σχολικό σύστημα απέτυχε στην περίπτωση των ανθρώπων αυτών και προτείνουν τη συστηματική παρακολούθηση των νέων ηλικίας 12 ως 16 ετών που σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Η έκθεση προτείνει ακόμη να ενισχυθεί η μεσαία τάξη που προέρχεται από τη μετανάστευση, και να δοθεί χρόνος για τις μειονότητες στην κρατική τηλεόραση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή