«Δεν συμμετέχω σε κανενός είδους συνωμοσίες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τον θόρυβο που προκάλεσε το πρόσφατο άρθρο του στα Νέα, προσθέτοντας ότι «λειτούργησε αφυπνιστικά για να πάρει απόφαση η κυβέρνηση τι θα κάνει».
«Δεν συμμετέχω σε κανενός είδους συνωμοσίες, δηλαδή ότι προσπαθώ εγώ με τον ΔΟΛ να ανατρέψω δυνάμεις. Δεν έχω συναντηθεί ποτέ με τον κ. Ψυχάρη. Έγραψα ένα άρθρο, όπως πολλά άλλα -που δεν μπαίνουν- σε άλλες εφημερίδες», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν είμαι όμως σχολιαστής. Πολιτική θέση πήρα».
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, με τον οποίο -όπως είπε- είναι φίλοι και υπογράμμισε ότι κουράστηκε να ακούει στις τηλεοπτικές εκπομπές για παραίτησή του.
«Ο Πρωθυπουργός μού εμπιστεύτηκε να κάνω μια δουλειά και αυτό κάνω. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό και εφαρμόζω την πολιτική της κυβέρνησης. Αν καταλάβω ότι κάτι δεν κάνω καλά, μπορώ μόνος μου να πάρω τις αποφάσεις μου», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τη «μετακόμιση» του χαρτοφυλακίου Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Πανούσης είπε ότι αυτή είναι η δική του άποψη εδώ και χρόνια και πως το έχει αναλύσει πολλές φορές στο παρελθόν, γι' αυτό το πρότεινε ο ίδιος.
Για το ζήτημα των καταλήψεων ανέφερε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί αυτό το φαινόμενο» και υπογράμμισε: «Αυτό το φαινόμενο δεν έχει τέλος. Δεν είναι λύση να μπουν τα ΜΑΤ και να ανοίγουν κεφάλια... Αν σταματήσει εδώ το πρόβλημα, θα αρχίσει κάπου αλλού... Ο χρόνος για πολιτική διαχείριση δόθηκε σε αυτές τις ομάδες που κάνουν τις καταλήψεις. Τώρα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα χειριστεί αυτό το φαινόμενο».
Επισήμανε, ωστόσο, ότι ευθύνη έχουν όλοι οι φορείς. «Μας είπαν ότι ετοιμάζουν πάρτι μέσα στο Πολυτεχνείο. Γιατί να γίνει πάρτι και ενδεχομένως 20 άτομα να διαλύσουν το Πολυτεχνείο; Πού είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ΕΑΚ και οι φοιτητές που προστατεύουν τα Πανεπιστήμια; Τι είναι αυτό που γίνεται...» , ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και σημείωσε: «Αν το Πολυτεχνείο αποφασίσει ότι δεν θα γίνει πάρτι και μπουν μέσα, η Αστυνομία θα επέμβει. Όμως, δεν μπορεί να κατηγορούν πάντα την Αστυνομία. Απομακρύναμε τις διμοιρίες από τα Εξάρχεια, και κάποιοι παραλίγο να κάψουν ζωντανούς αστυνομικούς της Τροχαίας στο φανάρι. Τι κάνουν οι κάτοικοι των Εξαρχείων; Τα προβλήματα αυτά λύνονται πολιτικά και από όλους μαζί».
Για το ίδιο θέμα ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στις δικαστικές Αρχές. «Μας ζήτησε ο εισαγγελέας να μπούμε στη Νομική. Κάναμε μια στάθμιση, μπορεί να ήταν σωστή, μπορεί και λάθος, και δεν επενέβησαν τα ΜΑΤ. Στη Βουλή, όμως, όταν έβγαιναν αυτοί που είχαν εισβάλει, αφού το εσωτερικό είναι αρμοδιότητα του φρούραρχου, τους συλλάβαμε όλους. Ο εισαγγελέας τους άφησε ελεύθερους. Έκανε και αυτός μια στάθμιση...».
Στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στη βία γενικότερα: «Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης δεν έχει λύσει το θέμα του ένοπλου αγώνα. Επιτρέπεται στη δημοκρατία ο ένοπλος αγώνας; Πρέπει να το δούμε. Πώς ονομάζει το πολιτικό σύστημα τη Marfin, αυτόν που παίρνει τις μολότοφ και βγαίνει στον δρόμο; Ζητώ από το πολιτικό σύστημα, την κυβέρνηση, την κοινωνία, την ακαδημαϊκή κοινότητα (τους φοιτητές, τις πολιτικές παρατάξεις), να μου πουν ποια είναι η γνώμη τους. Κανείς δεν πρέπει να κρύβεται».
Πηγή: ΑΜΠΕ