Γ. Πανούσης: Επικίνδυνη ένταση στις Σκουριές, η Αστυνομία έπρεπε να μπει στη μέση

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 16:00
UPD:17:28
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
A- A A+

Στήριξη στην Αστυνομία για τους χειρισμούς της κατά τα επεισόδια της Κυριακής στις Σκουριές παρέσχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη στάση που τηρήθηκε στη διάρκεια των δύο παράλληλων συγκεντρώσεων υπέρ και κατά της εξόρυξης χρυσού.

Ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι τα δύο μέρη για πολύ καιρό «βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση και σε μεγάλη ένταση που δημιουργεί κινδύνους ζωής».Όπως σημείωσε, η Αστυνομία το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να μπει στη μέση.

«Όταν συγκρούονται οι άλλοι είσαι υποχρεωμένος να σπρώξεις ένθεν κακείθεν. Δεν είδα να 'χει γίνει τραυματισμός από την Αστυνομία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το να λες «δεν χρειάζεται η αστυνομία» είναι σαν να λες «εντάξει, όποιος ζήσει, 2.000 οι μεν 500 οι δε, όποιος ζήσει».

«Πώς ακριβώς νοεί κανείς να μην είναι η Αστυνομία εκεί; Μόνη της πήγε; Δεν είχε τι να κάνει και είπε "πάμε μια βόλτα την Κυριακή να δούμε πώς σκοτώνονται οι άνθρωποι;"», διερωτήθηκε.

«Η αστυνομία δεν έκανε τίποτε άλλο από το να μπει στη μέση, για να μην σκοτωθούν μεταξύ τους. Αν ελεγχθεί η Αστυνομία για όσα την κατηγορούν, δεν πρέπει να ελεγχθούν και αυτοί με τις στολές παραλλαγής που πετούσαν με σφενδόνες μπουλόνια; Αυτό το θέμα γιατί δεν το λύνει η Πολιτεία; Θα έχουμε νεκρούς εκεί... Να δούμε πού είναι το αστυνομικό μέρος και πού το κοινωνικό και το πολιτικό...», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πρόσφατο άρθρο του υπό τον τίτλο «νοείται Αριστερά του τίποτα;» ο κ. Πανούσης είπε ότι «λειτούργησε αφυπνιστικά για να πάρει απόφαση η κυβέρνηση τι θα κάνει».

«Με αυτά τα τελευταία γεγονότα, με αυτά που είδαμε στις Σκουριές, με αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα, πρέπει η κυβέρνηση στο σύνολό της να πάρει μια απόφαση. Δεν νομίζω πως μπορεί να αργήσει πάρα πολύ», συμπλήρωσε.  

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως πρέπει το πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση «να πουν ακριβώς ποια είναι τα όρια και οι κανόνες του πολιτικού και κοινωνικού παιχνιδιού και η κοινωνία να πει κι αυτή τη γνώμη της». 

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της Αστυνομίας στις Σκουριές

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η τοπική οργάνωση του κόμματος στη Χαλκιδική έριξαν σήμερα ευθύνες στην Αστυνομία για τα επεισόδια στις Σκουριές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος δήλωσε στο Mega ότι η Αστυνομία αυθαιρέτησε εναντίον των διαδηλωτών. Ζήτησε να γίνει έρευνα και να αναζητηθούν οι ευθύνες, όσον αφορά αυτούς που έδωσαν την εντολή.

Αναζήτηση ευθυνών ζήτησε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, λέγοντας πως είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση κατοίκων και πως οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία κάλεσαν σε αντισυγκέντωρση. «Σε τέτοιες περιπτώσεις το λιγότερο που κάνει η Αστυνομία είναι να φροντίσει να μην έρθουν σε επαφή οι δύο συγκεντρώσεις», πρόσθεσε. 

Την άμεση αντικατάσταση του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής και του επικεφαλής της χθεσινής επιχείρησης της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις υπέρ και κατά της επένδυσης χρυσού ζήτησε από την κυβέρνηση η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική. 

«Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ είχε για άλλη μια φορά στόχο το κίνημα» αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση. Όπως καταγγέλλει, «οι υπάλληλοι της ELDORADO όχι μόνο δεν εμποδίστηκαν στο να προσεγγίσουν το σημείο της προαναγγελθείσας συγκέντρωσης, αλλά αφέθηκαν και ανενόχλητοι να επιτεθούν με πέτρες και καδρόνια στον συγκεντρωμένο κόσμο».

«Όταν οι υπάλληλοι, σε συνεργασία με την Αστυνομία, επιτέθηκαν στους κατοίκους, οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης κατά των πολιτών του κινήματος», συμπληρώνει. η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να αποδώσει ευθύνες, όπου αλλού υπάρχουν». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή