Τις συνομιλίες της με το Ιράν με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης συνέχισε η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία), δύο ημέρες πριν από τη διορία της 31ης Μαρτίου, προκειμένου να επιτευχθεί το πλαίσιο μιας συμφωνίας.
Την ανησυχία του εξέφρασε από τη μεριά του το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να τονίζει ότι «οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται».
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς και της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ακύρωσαν κάθε ταξίδι για τις επόμενες ημέρες προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν πιέσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα βάλει τα θεμέλια για μια τελική διευθέτηση με την Τεχεράνη έως το τέλος Ιουνίου.
Η εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι γνωστοποίησε ότι εκείνος δεν θα μεταβεί στη Βοστόνη προκειμένου να παραστεί σε μια τελετή προς τιμή του εκλιπόντος γερουσιαστή, Έντουαρντ Κένεντι.
Αξιωματούχοι που είναι ενήμεροι για τις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στη Λωζάννη της Ελβετίας επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο Γάλλος ΥΠΕΞ και ο Γερμανός ομόλογός του ακύρωσαν την κοινή τους επίσκεψη στο Καζακστάν.
Στο μεταξύ, το Ιράν και οι 6 μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στο να επιτευχθεί μία συμφωνία σε πολλά κρίσιμα σημεία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ανέφεραν σήμερα διπλωμάτες χωρών της Δύσης.
Ένα από τα σημεία αυτά αφορά τον αριθμό των μηχανών φυγοκέντρησης (που επιτρέπουν τον εμπλουτισμό ουρανίου) που το Ιράν δέχθηκε να μειώσει κάτω των έξι χιλιάδων, σύμφωνα με ένα από τους διπλωμάτες.
Αξιωματούχοι βέβαια παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς υποστηρίζουν ότι δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία και παραμένουν άλυτα αρκετά κρίσιμα θέματα.
Οι χώρες της Δύσης, από την άλλη, εξετάζουν την ιδέα να επιτρέψουν στο Ιράν να διεξάγει περιορισμένες και υπό στενή επιτήρηση εργασίες που έχουν να κάνουν με εμπλουτισμό για ιατρικούς σκοπούς στις υπόγειες εγκαταστάσεις στο Φόρντου, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
«Αυτή η συμφωνία, όπως ακριβώς διαφαίνεται ότι θα προκύψει, επιβεβαιώνει όλους μας τους φόβους και ακόμα περισσότερους» δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στην προέλαση των ανταρτών Χούτι που στηρίζει η Τεχεράνη στην Υεμένη και κατηγόρησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι προσπαθεί «να κατακτήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».
«Ο άξονας Ιράν - Λωζάννη - Υεμένη είναι πολύ επικίνδυνος για την ανθρωπότητα και πρέπει να τον εμποδίσουμε» τόνισε ο ίδιος.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποίησε σήμερα ότι η διαπραγμάτευση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, μένει να ληφθούν αποφάσεις για πολύ σημαντικά ζητήματα και είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες κρίσεις ενόψει της προθεσμίας της 31ης Μαρτίου για την επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας.
Ο Σταϊνμάιερ ερωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο ποια είναι η ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία). Απάντησε ότι είναι καλή μέχρι τώρα, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα των δύο πλευρών να συμβιβάσουν τις διαφορές τους τις επόμενες ώρες.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω —και αυτό ισχύει πάντοτε σε τέτοιες διαπραγματεύσεις, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα κι αισθανόμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για τους εαυτούς μας, αλλά και για όλους τους άλλους που δεν βρίσκονται στο τραπέζι— ότι θα υπάρξουν κι άλλες κρίσεις σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο