Από την έντυπη έκδοση
Εχουμε λίγο μπερδευτεί τις τελευταίες ημέρες... Και γι’ αυτό ευθύνεται η Φέντεραλ Ριζέρβ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν υπάρχουν όμως περιθώρια για εφησυχασμό, προειδοποιεί η Wall Street Journal (WSJ), απλά η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ με τη λεκτική της ανέκοψε για λίγο την αμείλικτη πτώση του ευρώ.
Είναι γεγονός ότι οι απότομες διακυμάνσεις του ευρώ έναντι του δολαρίου -μία σταθερή πτωτική πορεία που οδήγησε το ευρώ στο 1,06 έναντι του δολαρίου, με το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα να επιστρέφει και πάλι πολύ γρήγορα στο 1,10- ταρακούνησαν την αγορά. Η Fed επέφερε διπλό χτύπημα σε όλους όσοι είχαν στοιχηματίσει σε ένα ασθενέστερο ευρώ. Πρώτον, συντάχθηκε με την αγορά ομολόγων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ μετατίθενται για αργότερα και θα γίνουν με βραδύτερο ρυθμό και δεύτερον δεν φάνηκε με τη λεκτική της να ανησυχεί για την ισχυροποίηση του δολαρίου.
Η πτωτική πορεία του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος δεν φαίνεται ωστόσο να έχει τελειώσει και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη θέση αυτή, σύμφωνα πάντα με τη WSJ. Επικρατεί αυτή τη στιγμή έντονη αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και ειδικά για την πορεία των μισθών. Η αποτυχία των μισθών στις ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις πιο αυστηρές συνθήκες της αγοράς εργασίας εξακολουθεί να προκαλεί «πονοκέφαλο» και συνεπώς οι ενδείξεις για αύξηση των μισθών θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέο γύρο ισχυροποίησης του δολαρίου.
Από την άλλη πλευρά, είναι η μόνιμα ευάλωτη σχέση της Αθήνας με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να επηρεάσει αρνητικά το ευρώ, παρότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός Grexit, ειδικά μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. όπου υπήρξε σαφής βελτίωση του κλίματος.
Και βεβαίως σε όλα αυτά υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία με το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης στρέφει τους επενδυτές στα υψηλότερης απόδοσης αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ασκώντας έτσι πιέσεις στο ευρώ. Για όσους αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα, το ισχυρότερο δολάριο αποτελεί αναμφισβήτητα πόλο έλξης, κατά συνέπεια η στροφή κεφαλαίου προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποτελεί τον βασικότερο λόγο για να στοιχηματίσουμε σε ένα ασθενέστερο ευρώ, το οποίο έχει ήδη υποχωρήσει περίπου 10% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Το ευρώ λοιπόν θα μπορούσε να επαναλάβει την καθοδική του τροχιά και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό...
ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ - [email protected]