Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου κατασκεύασε τα πρώτα φωτοβολταϊκά κύτταρα από όστρακα γαρίδων.
Οι ερευνητές απομόνωσαν τα χημικά χιτίνη και χιτοζάνη που συνήθως βρίσκονται σε αφθονία στα κελύφη γαρίδων και άλλα οστρακόδερμων. Τα υλικά αυτά έχουν επίσης πολύ πιο χαμηλό κόστος παραγωγής από ότι το ρουθήνιο, το οποίο είναι παρόμοιο με το λευκόχρυσο και χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηλιακών κυττάρων.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια διαδικασία γνωστή ως υδροθερμική απανθράκωση για τη δημιουργία νανοσωματιδίων CQD (ανθρακικές κβαντικές κουκίδες), με τις οποίες μετά επικάλυψαν νανοράβδους οξειδίου του ψευδαργύρου.
«Πρόκειται για έναν εξαιρετικό και εύκολο νέο τρόπο δημιουργίας φωτοβολταϊκών κυττάρων από άμεσα διαθέσιμα, βιώσιμα υλικά», δήλωσε ο Τζο Μπρίσκοου, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Μόλις βελτιώσουμε την απόδοσή τους θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά φωτοβολταϊκά σε κάθε εφαρμογή τους, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένη χρήση θα μπορούν να βρουν στη φόρτιση φορητών συσκευών», πρόσθεσε.
«Οι νέες τεχνικές σημαίνουν ότι μπορούμε να παράγουμε συναρπαστικά νέα υλικά από οργανικά υποπροϊόντα που είναι ήδη εύκολα διαθέσιμα. Τα βιώσιμα υλικά του άμεσου μέλλοντος μπορούν να είναι ταυτόχρονα υψηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους», δήλωσε με τη σειρά της η καθηγήτρια Μαγκνταλένα Τιτιρίτσι, επικεφαλής της νέας έρευνας.
Η ίδια ερευνητική ομάδα έχει χρησιμοποιήσει επίσης βιομάζα, συγκεκριμένα από φύκια, για να δημιουργήσει υπερπυκνωτές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε συμβατικά καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, απινιδωτές και για την ανάκτηση ενέργειας σε οχήματα, σύμφωνα με την Τιτιρίτσι.