Τα φωτοβολταϊκά επιστρέφουν στον Λευκό Οίκο

Σάββατο, 10 Μαΐου 2014 13:33
UPD:13:42
The White House
A- A A+

Το 2010, αμερικανοί φοιτητές από το Μέιν ταξίδεψαν μέχρι το Λευκό Οίκο για να προσφέρουν στον Μπαράκ Ομπάμα έναν από τους ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι κάλυπταν ένα μικρό τμήμα των ενεργειακών αναγκών του συμπλέγματος επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ.

Η κίνησή τους ήταν βέβαια συμβολική, όμως η άρνησή του δεν ελήφθη το ίδιο… συμβολικά, καθώς προκάλεσε τη δυσαρέσκεια μερίδας αμερικανών οικολόγων.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο αμερικανός πρόεδρος επανόρθωσε. Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση νέων πρωτοβουλιών για την περαιτέρω εξάπλωση της ηλιακής ενέργειας, αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ηλιακά πάνελ τοποθετήθηκαν στη στέγη του Λευκού Οίκου και ήδη λειτουργούν. Κατά τους ίδιους, το σύστημα υπολογίζεται ότι θα έχει καλύψει το κόστος της εγκατάστασής του μέσα σε οκτώ χρόνια.

«Το μέγεθος της συστοιχίας που τοποθετήσαμε εδώ είναι αντίστοιχο αυτού που διαθέτει το μέσο αμερικανικό σπίτι», αναφέρει σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Τζέιμς Ντόερτι, υπάλληλος στο 1600 της Λεωφόρου Πενσιλβάνια.

Το 1979, 32 ηλιακοί συλλέκτες είχαν εγκατασταθεί στην ίδια στέγη για να τροφοδοτούν με ζεστό νερό τα πλυντήρια και το εστιατόριο του προσωπικού. Ο Τζίμι Κάρτερ είχε τότε προβλέψει ότι ακόμη και μετά από 20 χρόνια, η τεχνολογία θα εξακολουθούσε να παρέχει «φθηνή και αποδοτική ενέργεια».

Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, επί προεδρίας Ρόναλντ Ρήγκαν, το σύστημα ξηλώθηκε κατά τη διάρκεια επισκευών στη στέγη του κτηρίου. Σήμερα, κάποια από τα πλαίσια εκτίθενται σε μουσεία, ενώ άλλα αξιοποιούνται από το κολέγιο Unity του Μέιν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του προκατόχου του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους, ηλιακοί συλλέκτες είχαν εγκατασταθεί σε ορισμένα περιφερειακά κτήρια για να εξασφαλίζουν ζεστό νερό για εργασίες συντήρησης, καθώς και για την πισίνα και το spa του Λευκού Οίκου - μια κίνηση, όμως, η οποία δεν είχε προβληθεί, ενώ για λόγους ασφαλείας δεν έγινε ποτέ γνωστή η ισχύς του συστήματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή