Τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησαν το Σάββατο διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μίας συνθήκης προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε περιοχές των ωκεανών που εκτείνονται πέρα από χωρικά ύδατα, σε μία κίνηση που επιδοκιμάστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η επικείμενη συμφωνία του ΟΗΕ θα είναι η πρώτη που θα απευθύνεται συγκεκριμένα στην προστασία της θαλάσσιας ζωής, καλώντας για τη διαφύλαξη μεγάλων περιοχών που απειλούνται από μόλυνση, υπερβολική αλιεία και την παγκόσμια υπερθέρμανση.
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μόνο αφού μία μικρή ομάδα χωρών, οι οποίες εμπλέκονται σε επιχειρήσεις αλιείας και εξόρυξης στους ωκεανούς, διαφώνησε με το αρχικό, πιο σύντομο χρονοδιάγραμμα. Τα περισσότερα από τα 193 κράτη καλούσαν για πιο άμεσες ενέργειες, ωστόσο χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ισλανδία και η Ιαπωνία εξέφρασαν την επιφυλακτικότητά τους.
Η συμφωνία θα καλύπτει διεθνείς ζώνες που αποτελούν το 64 τοις εκατό της συνολικής επιφάνειας των ωκεανών και το 43 τοις εκατό της συνολικής επιφάνειας της Γης.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοσύστημα στη Γη και ακόμα δεν υφίσταται κάποιο νομικό όργανο ώστε να θεσπίσει εθνικά πάρκα στους ωκεανούς για να προστατεύσει την θαλάσσια ζωή», δήλωσε η Κάρεν Σακ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Pew Charitable Trusts.
Η συμφωνία για την αρχή των διαπραγματεύσεων έγινε μετά από τέσσερις ημέρες συζητήσεων στη Νέα Υόρκη, ενώ η τελική επικύρωση της συνθήκης θα λάβει χώρα το 2018 το συντομότερο, καθώς η παρουσίαση των τελικών προτάσεων προγραμματίστηκε για τη Γενική Συνέλευση του Σεπτεμβρίου του 2017. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα αυτό αποτελεί σημαντική πρόοδο αν αναλογιστεί κανείς πως η συζήτηση για τη δημιουργία μίας τέτοιας συμφωνίας ξεκίνησε πριν από δέκα έτη.
«Η συμφωνία θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την εξασφάλιση της προστασίας που χρειάζεται απεγνωσμένα η ανοικτή θάλασσα», δήλωσε η Σοφία Τσενικλή της Greenpeace σε δήλωση της.