Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία στην Τσετσενία κατά των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo, τα οποία ο διορισμένος από το Κρεμλίνο ηγέτης της κυρίως μουσουλμανικής αυτής περιοχής της Ρωσίας κατήγγειλε ως «χυδαία και ανήθικα».
Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τον Προφήτη Μωάμεθ» άνδρες ντυμένοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες της Τσετσενίας, γυναίκες και παιδιά φώναζαν «Allahu Akbar» (Ο Θεός είναι μεγάλος) στον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας Γκρόζνι, ο οποίος ανακατασκευάστηκε μετά τους δύο πολέμους για αυτονομία της περιοχής αυτής στον Βόρειο Καύκασο.
«Θα πραγματοποιήσουμε με αποφασιστικότητα διαμαρτυρία κατά της χυδαιότητας, της ανηθικότητας, της έλλειψης πολιτισμού και της ξεδιαντροπιάς εκείνων που φιλοτέχνησαν τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ (Η Ειρήνη Μαζί του)», έγραψε ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ στο Ίντερνετ λίγο πριν από την πορεία.
«Προειδοποιούμε δημοσίως ότι δεν θα ανεχτούμε παρόμοιες ενέργειες», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αναμένει πως 1 εκατομμύριο άτομα θα συμμετάσχουν στην πορεία.
Ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο κ. Καντίροφ, ο οποίος είναι αντίθετος στις προσπάθειες εγκαθίδρυσης ισλαμιστικού κράτους στον κυρίως μουσουλμανικό Βόρειο Καύκασο, έχει καλλιεργήσει μία δική του ερμηνεία του Ισλάμ, που σύμφωνα με τους επικριτές του αντιτίθεται στον ρωσικό νόμο.
«Υποχρεωτικές» πορείες πίστης στο Κρεμλίνο
Οι μαζικές πορείες που διοργανώνονται στην περιοχή αποσκοπούν στην εκδήλωση της πίστης του κ. Καντίροφ προς την Μόσχα. Περίπου 100.000 άτομα εκτιμάται ότι συμμετείχαν σε πορεία στο Γκρόζνι που διοργανώθηκε τον περασμένο χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές που συμμετείχαν σε άλλες πορείες καταγγέλλουν ότι οι τσετσενικές αρχές τούς υποχρέωσαν να συμμετάσχουν.
Στη Ρωσία, ορισμένα μέσα ενημέρωσης ελεγχόμενα από το κράτος και φιλικά προς το Κρεμλίνο, που έχει ψηφίσει νόμο ο οποίος καθιστά παράνομη την προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος, αμφισβητούν την αξία της ελευθερίας του λόγου μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι.
Η Charlie Hebdo δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα στο πρωτοσέλιδό της ένα σκίτσο του Μωάμεθ να κλαίει για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας.