Προβολή μνήμης για την επίθεση στο Charlie Hebdo

Το ντοκιμαντέρ «Cartoonists - Foot soldiers of democracy», στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 11:05

Cartoonists.

A- A A+

7 Ιανουαρίου 2015, Παρίσι. Ένοπλοι εισβάλλουν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, ανοίγοντας πυρ και κραυγάζοντας «Αλλάχ ακμπάρ», δηλαδή ο Θεός είναι μεγάλος, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ. Ο απολογισμός είναι 12 νεκροί, ανάμεσά τους οι σκιτσογράφοι Charb, Cabu, Tignous, και Wolinski και 2 αστυνομικοί, και 7 τραυματίες.

Με νωπή ακόμα τη μνήμη, έναν χρόνο μετά τη δολοφονική αυτή επίθεση, το Cine Doc προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Cartoonists - Foot soldiers of democracy» (Caricaturistes - Fantassins de la démocratie), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου και πραγματοποιείται η προβολή, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ.

Ο Jeff Danziger από τις ΗΠΑ.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκη, μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση, με θέμα «Η πολιτική γελοιογραφία στην Ελλάδα». Καλεσμένοι είναι οι Έλληνες γελοιογράφοι: Στάθης Σταυρόπουλος (Real News), Ανδρέας Πετρουλάκης (Καθημερινή), Σπύρος Ορνεράκης, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup, Το Ποντίκι) και Μιχάλης Κουντούρης (Εφημερίδα των Συντακτών).  

Η ταινία θα προβληθεί ξανά, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στον κινηματογράφο Δαναός.

Η Nadia Khiari, alias Willis, από την Τυνησία.

Με ένα κοινό γνώρισμα

Το «Cartoonists - Foot soldiers of democracy» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Γαλλίδας Stéphanie Valloatto, και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών 2015. Το - διάρκειας 52 λεπτών - ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον διάσημο Γάλλο σκιτσογράφο Plantu της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, καθώς διασχίζει τον κόσμο, για να συναντήσει 12 κορυφαίους πολιτικούς σκιτσογράφους με ένα κοινό γνώρισμα: διακινδυνεύουν τη ζωή τους, για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Οι σκιτσογράφοι προέρχονται από εντελώς διαφορετικές χώρες, όπως Γαλλία, Τυνησία, Ρωσία, Αμερική, Μπουρκίνα Φάσο, Κίνα, Αλγερία, Ακτή Ελεφαντοστού, Βενεζουέλα, Ισραήλ και Παλαιστίνη. 

Οι συνθήκες εργασίας μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά όλοι οι σκιτσογράφοι έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους: ευφυΐα, οξυδέρκεια, χιούμορ και την ικανότητα να εκφράζουν με ένα σκίτσο κάτι, που άλλοι δεν μπορούν να πουν με λόγια. Ακόμα και οι πιο ισχυροί άνθρωποι μπορούν να νιώσουν αδύναμοι μπροστά σε ένα δυνατό σκίτσο. Η τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo επιβεβαίωσε ότι το επάγγελμα του γελοιογράφου μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνο, όσο του στρατιώτη.

Η Rayma Suprani από τη Βενεζουέλα.

Πληροφορίες

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Σίνα 31 - Αθήνα, τηλ.: 210 3398600. Κινηματογράφος Δαναός: λεωφ. Κηφισίας 109 - Αθήνα (Μετρό: Πανόρμου), τηλ.: 210 6922655. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.  

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς