Εντείνονται οι πιέσεις στον πρόεδρο Ζακ Σιράκ για αποπομπή του πρωθυπουργού Ραφαρέν και ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών και την ταπεινωτική ήττα των συντηρητικών στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας.
Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών ήταν η υλοποίηση του χειρότερου σεναρίου για τον Σιράκ και τον Ραφαρέν, καθώς η αριστερά κέρδισε σχεδόν και στις 26 περιφέρειες της χώρας.
Μάλιστα η διαφορά με την οποία η αριστερά πήρε τις εκλογές (50% έναντι 37% των συντηρητικών) δημιουργεί αμφιβολίες και για τη δυνατότητα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, όπως η μείωση των δαπανών για το σύστημα υγείας.
Οι αναλυτές στο γαλλικό Τύπο χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα ως σαφή απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής και ορισμένες εφημερίδες, ακόμα και συντηρητικές, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών.
«Η ψήφος της Κυριακής είχε απευθείας στόχο τον Ζακ Σιράκ, από τον οποίον η χώρα στην πραγματικότητα ζήτησε να διαλύσει την Εθνική Αντιπροσωπεία», γράφει η οικονομική La Tribune.
«Οι πάντες αναρωτιούνται ποιό θα είναι το μέλλον του πρωθυπουργού Ζαν Πιέρ Ραφαρέν», μεταδίδει ο ραδιοσταθμός Europe 1 .
Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε χθες ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων. «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχισθούν διότι απλά είναι απαραίτητες», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάν τού απάντησε ότι «από δω και πέρα η απάντηση δεν μπορεί να βρεθεί σε ένα κυβερνητικό ανασχηματισμό, αλλά σε μία μεγάλη αλλαγή των προσανατολισμών της κυβέρνησης».
Ο Ζακ Σιράκ μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τα αποτελέσματα των εκλογών.
Πάντως οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ταπεινωτική ήττα της συντηρητικής παράταξης πιθανώς θα μειώσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων.
Ο Σιράκ δεν είναι υποχρεωμένος να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος εφόσον η δεξιά έχει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Ομως ένας ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός εθεωρείτο αναπόφευκτος από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, όταν φάνηκε καθαρά η μεταστροφή της τάσης στο εκλογικό Σώμα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών έφθασε στο 65%, αυξημένη κατά 2% σε σχέση με τον πρώτο γύρο.
Η αριστερά ανέκαμψε εντυπωσιακά σε σχέση με τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2002. Τότε είχε περιορισθεί στο 37% των ψήφων, ενώ τώρα εξασφάλισε το 50%. Αντίθετα η συντηρητική παράταξη από το 43% που είχε πάρει στις κοινοβουλευτικές εκλογές περιορίζεται τώρα στο 37%. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο πήρε 14%.
Η αριστερά αναμένεται ότι θα χρησιμοποιήσει τα κέρδη της στις περιφερειακές εκλογές ως πλατφόρμα ενόψει των αναμετρήσεων για την προεδρία και την Εθνική Αντιπροσωπεία, το 2007.