Από την έντυπη έκδοση
Από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας έως τους ειδικούς και τις αγορές, όπως έδειξαν πρόσφατες δημοσκοπήσεις διεθνών πρακτορείων, όλοι συμφωνούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι πιθανή, ούτε επιθυμητή.
Δεν τίθεται θέμα επιστροφής στη δραχμή, ξεκαθαρίζουν. Και ενώ όλοι «ξορκίζουν» το Grexit, η συζήτηση γύρω από αυτό παραδόξως συντηρείται στο προσκήνιο.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ισως να είναι η γοητεία που ασκούν τα σενάρια τρόμου και καταστροφής σε ελληνικά και ξένα Μέσα.
Το ελληνικό «δράμα», η ιστορία της χώρας, που πέρασε μέσα σε ένα χρόνο από το «grecovery» στο «grelapse», συγκινεί περισσότερο όταν υπάρχει ο φόβος για τραγικό τέλος, αντί η βεβαιότητα της κάθαρσης.
Φταίνε, όμως, σίγουρα και οι ατυχείς δηλώσεις αξιωματούχων (εντός και εκτός χώρας), που ενώ επισήμως είχαν ως στόχο να καθησυχάσουν, στην ουσία προκάλεσαν περισσότερο εκνευρισμό.
Με κάτι τέτοιες δηλώσεις ήρθε ατυχώς να προστεθεί στο λεξιλόγιο της κρίσης ο όρος «greek accident», ο οποίος αναφέρεται σε έξοδο από... ατύχημα.
«Ατυχήματα» σε τόσο σοβαρές υποθέσεις, που αφορούν το μέλλον μιας χώρας, δεν είναι δυνατόν, όμως, να επιτρέπονται.
Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εξαρτάται από πράξεις και παραλείψεις της ίδιας της χώρας και των πιστωτών που έχει απέναντί της και με τους οποίους καλείται να διαπραγματευτεί.
Κόντρα στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί, οι τελευταίες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σαφείς και κατηγορηματικές.
Η Ευρωζώνη και το Ταμείο δεν θέλουν το Grexit, ούτε θεωρούν πως έχουν βάση τα σενάριά του.
Επιθυμούν να συνεργαστούν με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει - αρκεί βεβαίως να υπάρξει δέσμευση για τήρηση των υπεσχημένων.
Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι έκανε ένα βήμα παραπάνω, προειδοποιώντας ότι η έξοδος θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για τη ζώνη του ευρώ.
Η παραπάνω δήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία. Και τούτο γιατί στους κόλπους της κοινότητας υπάρχουν δύο στρατόπεδα.
Στο ένα βρίσκονται αυτοί που αναγνωρίζουν, όπως ο κ. Νοβότνι, πως η αποχώρηση του όποιου μέλους συνιστά συστημική απειλή και η διάλυση της νομισματικής ένωσης δεν συμφέρει κανέναν.
Το άλλο εκπροσωπείται από εκείνους που θεωρούν ότι μία έξοδος αποτελεί «τοπικό» και επομένως απολύτως διαχείρισιμο πρόβλημα.
Οι δεύτεροι δηλώνουν μάλιστα «προετοιμασμένοι» έναντι ενδεχόμενου «greek accident», θέλοντας να δείξουν ότι δεν το φοβούνται.
Εμείς ας ξεκαθαρίσουμε, επιτέλους, ότι αυτό πολύ απλά δεν πρόκειται να συμβεί.
ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - [email protected]