Σχεδόν εκατό νέα είδη σκαθαριών του γένους Trigonopterus ανακαλύφθηκαν στην Ιάβα, το Μπαλί και άλλα νησιά της Ινδονησίας από ομάδα Γερμανών και Ινδονησίων επιστημόνων, που χρησιμοποίησαν μία καινοτόμο μέθοδο για τη γρηγορότερη συλλογή δεδομένων βιοποικιλότητας.
Τα τροπικά νησιά της Ιάβας, του Μπαλί και του Λόμποκ αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όμως τα απομεινάρια των παλιών τροπικών δασών των νησιών φιλοξενούν πολλές ομάδες εντόμων που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί. Από τα 99 είδη σκαθαριών που παρατήρησαν οι επιστήμονες μόλις ένα είχε προηγουμένως καταγραφεί, παρά το γεγονός ότι αρκετά εξ αυτών βρίσκονταν σε περιοχές που δέχονται συχνές επισκέψεις από τουρίστες.
MUSEUM FΓΌR NATURKUNDE KARLSRUHE
«Πολλά από αυτά τα είδη είναι περιορισμένα σε ιδιαίτερα μικρές περιοχές, ακόμα και σε μία και μοναδική τοποθεσία. Τα σκαθάρια αυτά δε διαθέτουν πτερά και συνήθως παραμένουν στην ίδια περιοχή έως και για εκατομμύρια χρόνια. Το γεγονός αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε αλλαγές του βιοτόπου τους», δήλωσε ο Γιαγιούκ Ρ. Σουχάρτζονο, μέλος της επιστημονικής ομάδας.
Η περιγραφή των νέων ειδών με παραδοσιακούς τρόπους θα απαιτούσε πολύ χρόνο, αλλά μιας και η Ιάβα, το Μπαλί και το Λόμποκ είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένα υπήρχε ο κίνδυνος αρκετές από τις δασικές εκτάσεις να μετατραπούν σε αγροτικές στο μεσοδιάστημα. Για αυτό το λόγο αποκωδικοποιήθηκε ένα κομμάτι DNA από το κάθε είδος, προκειμένου να ταξινομηθούν πιο γρήγορα, ενώ καταχωρήθηκαν επίσης φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης μαζί με μία σύντομη επιστημονική περιγραφή.
Ο αριθμός των νέων ειδών ήταν τόσο μεγάλος που η ερευνητική ομάδα δυσκολεύτηκε να βρει κατάλληλες επιστημονικές ονομασίες για το καθένα. Εντέλει χρησιμοποιήθηκαν τοπωνύμια των νησιών, οι ινδονήσιοι αριθμοί από το ένα έως το δώδεκα, ενώ ένα είδος ονομάστηκε προς τιμήν του Άγγλου παρουσιαστή και φυσιοδίφη Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.