Πραγματοποιήθηκε το τελευταίο στάδιο της μεταφοράς πλακών που ανήκουν στον περίβολο του λόφου Καστά και βρίσκονταν στη λίμνη Κερκίνη. Συνολικά, μετρήθηκαν 58 κομμάτια, με υπολογιζόμενο μέσο βάρος τους 70 τόνους.
Υπενθυμίζεται, πως πριν από λίγες ημέρες, όταν αποσύρθηκαν τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη της περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Τα μάρμαρα είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης.
Η μεταφορά των μαρμάρων από την περιοχή της λίμνης Κερκίνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης έγινε, πρωτίστως, για λόγους συντήρησής τους, ενώ στη συνέχεια θα επιστραφούν στο λόφο Καστά - εκεί που ανήκουν - για την αποκατάσταση της περιβόλου.
Για την υποστύλωση του φράγματος
Μέχρι το 1928, η λίμνη διαμορφωνόταν μόνο όταν ο Στρυμόνας κατέβαζε πολύ νερό. Τη χρονιά εκείνη, η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στην αμερικανική εταιρεία «John Monks -Ulen & Co» την υλοποίηση εξυγιαντικών έργων στην πεδιάδα των Σερρών. Έτσι, το 1932 παραδόθηκε το πρώτο φράγμα δίπλα στο χωριό Λιθότοπος, δημιουργώντας τον τεχνητό ταμιευτήρα της λίμνης Κερκίνης και αποστραγγίζοντας ταυτόχρονα τη λίμνη Αχινού και τις ελώδεις εκτάσεις που υπήρχαν στην πεδιάδα. Με αυτό το πολύ μεγάλο έργο για την εποχή, δόθηκε πνοή στον τόπο και στους παραλίμνιους οικισμούς.
Λόγω της μεταφοράς και απόθεσης στη λίμνη μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών από τον ποταμό, έγινε επιτακτική η ανάγκη κατασκευής νέου υψηλότερου φράγματος, καθώς επίσης και η ανύψωση και επέκταση των αναχωμάτων. Στην κατασκευή του φράγματος φέρεται σύμφωνα με τις επισημάνεις από το υπουργείο Πολιτισμού ότι χρησιμοποιήθηκαν μαρμάρινα γείσα, ορθοστάτες και στέψεις που ανήκουν στον περίβολο του Τύμβου Καστά και χρησιμοποιήθηκαν από την αμερικανική εταιρεία για την υποστύλωση του φράγματος.
Το ερχόμενο Σάββατο 29 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.
Θα είναι η πρώτη συνάντηση της Κατερίνας Περιστέρη με τους διαπιστευμένους συντάκτες στο ΥΠΠΟΑ, ενώ αναμένεται να δώσουν το «παρών» και αρχαιολόγοι, οι οποίοι και θα συνομιλήσουν μαζί της για συμπεράσματα και εκτιμήσεις σε σχέση με τα ευρήματα. naftemporiki.gr