Διεθνής επιστημονική ομάδα υποστηρίζει πως σε περίπτωση μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης το κλίμα θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί απελευθερώνοντας εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Βρετανία και τη Νορβηγία οι τεράστιες σεισμικές καταστροφές είναι αναπόφευκτες, και οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για να τις αντιμετωπίσουμε.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα σχέδιο για ένα σενάριο ηφαιστειακής έκρηξης παρόμοιας κλίμακας με αυτής του ηφαιστείου Ταμπόρα στην Ινδονησία πριν από 200 χρόνια, η οποία εκτιμάται πως ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων δέκα χιλιάδων ετών. Ως συνέπεια της έκρηξης τεράστια σύννεφα θειικών αερίων έκρυψαν τον ήλιο, μειώνοντας τη θερμοκρασία στη Γη για αρκετούς μήνες.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και το Κέντρο Διεθνούς Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας του Όσλο υπολόγισε πως σε περίπτωση επανάληψης τέτοιας έκρηξης οι κλιματικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να ελεγχθούν, παράγοντας τεράστιες ποσότητες υδροφθορανθράκων (HFC). Η απελευθέρωση αυτών των αερίων θα ήταν αρκετή για την αύξηση της θερμοκρασίας και την εξισορρόπηση των συνεπειών της έκρηξης.
Οι HFC είναι παρόμοιοι με τους χλωροφθοράνθρακες (CFC), τα καταστροφικά χημικά που απαγορεύτηκαν από τα συστήματα ψύξης και σπρέι τη δεκαετία του 1980 λόγω των αρνητικών τους συνεπειών για την τρύπα του όζοντος. Ωστόσο οι επιστήμονες προτείνουν ένα συγκεκριμένο τύπο HFC που δεν μεγαλώνει την τρύπα του όζοντος και διασπάται φυσικά από την ατμόσφαιρα μετά από λίγα χρόνια.
Εξάλλου ο συγκεκριμένος τύπος με την ονομασία HFC-152a παράγεται ήδη βιομηχανικά για την κατασκευή πλαστικών, σύμφωνα με τον καθηγητή Κιθ Σάιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.