Κ. Περιστέρη: «Η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο»

Η αρχαιολόγος απάντησε στα σχόλια που δημοσιεύονται για την πορεία των έργων
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 11:41
UPD:15:50
A- A A+

Σχετικά με τις απόψεις, που ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες  για την πορεία  του ανασκαφικού έργου στον τύμβο Καστά της Αμφιπόλεως, η υπεύθυνη ανασκαφέας, Κατερίνα Περιστέρη, διευθύντρια της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, εκφράζοντας το σύνολο της ανασκαφικής ομάδας, σε γραπτή δήλωσή της, ανέφερε πως «η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, στον απαραίτητο χρόνο, υπακούοντας απολύτως στις ανάγκες του έργου και των ευρημάτων».

ΑΠΕ ΜΠΕ
Η δήλωση

«Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη για το έργο, το οποίο επιτελεί η ομάδα μας, ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, και σε οποιουδήποτε  άλλου είδους ανασκαφή. Είναι, τουλάχιστον, αντιεπιστημονικό, μέσα από ένα γραφείο να εκφέρει κάποιος  άποψη, τόσο για ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν έχει ποτέ ασχοληθεί, όσο και για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ  δεν έχει επισκεφθεί.

Η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, στον απαραίτητο χρόνο, υπακούοντας απολύτως στις ανάγκες του έργου και των ευρημάτων. Οτιδήποτε λέγεται  για άσκηση οποιουδήποτε είδους πίεσης, είναι εκ του πονηρού. Δουλεύουμε με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, από όπου αφαιρείται σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή το αμμώδες χώμα. Χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεση του, ελέγχεται καθ’ όλη την πορεία της και στη συνέχεια κοσκινίζεται. Όπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεση του.

Με ιδιαίτερη προσοχή αφαιρέθηκε, σε πάχος 0,20μ. το επικαθήμενο χώμα, επί του ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο αποκαλύφθηκε σταδιακά, κατά τομές, λαμβάνοντας υπόψη και τις εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης των πλαϊνών τοίχων, που πραγματοποιούνται παράλληλα, τόσο για την ασφάλεια του μνημείου, όσο και των εργαζομένων. Η προσεκτική ανάγνωση τού δίλεπτου βίντεο, επιβεβαιώνει τα ανωτέρω αλλά η προχειρότητα των σχολιαστών υπερτερεί.

Στο σημείο, όπου η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί "σκαρπέλο", δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί  το δάπεδο.
Ο χώρος ο οποίος  ανασκάπτεται εσωτερικά του τάφου δεν έχει να κάνει με περιοχή εξομάλυνσης εδάφους, όπως αναφέρθηκε , αλλά με  ανασκαφικό στρώμα.

Επισημαίνουμε ότι είναι λυπηρό, για μια τόσο σημαντική ανασκαφική έρευνα, οι πολυεμφανιζόμενοι μη αρχαιολόγοι στα ΜΜΕ, και ειδικά στα ηλεκτρονικά, να περιορίζονται μόνον σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύουμε, χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν έναν καλό λόγο για όλη την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο ταφικό μνημείο».

Στήριξη από την διεθνούς φήμης Αμερικανίδα αρχαιολόγο, Ντόροθι Κινγκ

Απόλυτη στήριξη στην Κατερίνα Περιστέρη, παρέχει η διεθνούς φήμης Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, η οποία ζει και εργάζεται στην Αγγλία, μέσω ανάρτησής της για τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης, στην προσωπική της σελίδα στο διαδίκτυο. Η Κινγκ στο άρθρο της, με τίτλο "Η ομάδα της Αμφίπολης", παραθέτει συνημμένη την απάντηση της Κατερίνας Περιστέρη, λέγοντας: "Συμφωνώ απολύτως με τη δρ. Περιστέρη στο θέμα. Ενώ έχουμε όλοι το δικαίωμα να εκφέρουμε γνώμη για τον τάφο, εκείνη και η ομάδα της κάνουν σαφώς καλή δουλειά, εξίσου υψηλού επιπέδου όπως οπουδήποτε αλλού". Τέλος, η κα Κινγκ χαρακτηρίζει την Αμφίπολη ως ένα "τέλειο" ανασκαφικό παράδειγμα "που σπάνια βλέπει κανείς σε άλλες ανασκαφές", ενώ παράλληλα προσθέτει πως εύχεται πολλοί ξένοι και Έλληνες αρχαιολόγοι να μιμηθούν αυτό το ανασκαφικό παράδειγμα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς