Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 14:07
UPD:14:14
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

Η Ελλάδα διανύει «το τελευταίο χιλιόμετρο στον μαραθώνιο για την έξοδο από την κρίση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο του Γαλλόφωνου Φόρουμ Επιχειρήσεων.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως η χώρα διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και από το καθεστώς εποπτείας της τρόικας δεδομένου ότι στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό τμήμα του οικονομικού προγράμματος. Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο αυτό να καταστεί ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, είπαμε ότι θα εξετάσουμε και τη συμφωνημένη ολοκλήρωση του σκέλους του προγράμματος που αφορά το ΔΝΤ σε συνεργασία τόσο με αυτό όσο και με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Τονίσαμε ότι αρκούν οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί υποστηρικτικοί μηχανισμοί που μπορούν να ενεργοποιηθούν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση ‘μετά το πρόγραμμα’, διατηρώντας ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης».

ΝΕΡΙΤ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα κινείται σε πέντε άξονες για την οριστική έξοδο από την κρίση, οι οποίοι είναι:

  • Η σταδιακή απαλλαγή από το Μνημόνιο, η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης χωρίς τρόικα, αλλά μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
  • Η πολιτική και θεσμική σταθερότητα.
  • Η προστασία της κοινωνικής συνοχής.
  • Η εδραίωση της θέσης της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο.
  • Η συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας γύρω από το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την απασχόληση.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ευτυχής που «το σύνθημα Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία, το οποίο ήταν πραγματικότητα για τους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, ισχύει σήμερα και για τον τομέα της οικονομίας».

Υπενθύμισε ακόμη ότι στα δύσκολα χρόνια της ελληνικής κρίσης «οι γαλλικές επιχειρήσεις παρέμειναν στην Ελλάδα» και εξέφρασε την εκτίμηση πως μπορούν να γίνουν ακόμη πολλά ώστε να ενισχυθούν οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να υποβοηθηθεί η ελληνο-γαλλική συνεργασία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή