Τουλάχιστον 1770 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τον κλάδο των κατασκευών έβαλαν λουκέτο από το 2010 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2014 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Βιοτεχνικό Επιμελητηρίο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Σύμφωνα με το ΒΕΘ για το ίδιο διάστημα 617 επιχειρήσεις ξεκίνησαν σχετική δραστηριότητα. Ωστόσο για κάθε μία επιχείρηση του κλάδου, που έκανε την εγγραφή της στα μητρώα του ΒΕΘ στο εν λόγω διάστημα, τρεις ήταν αυτές που έκλεισαν.
ΤΟ Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προειδοποιεί πως η οικονομική κρίση εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από το χώρο της οικοδομής.
Επισημαίνει δε πως η αγορά ακινήτων έχει περιέλθει σε κατάσταση χειμερίας νάρκης λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν φαίνεται να ανακάμπτει παρά το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περιορίζονται συνεχώς.
Ενδεικτικό είναι ότι στο διάστημα 2008-2014, οι τιμές των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη υποχώρησαν κατά 38,5%.
«Η παροχή υπηρεσιών ο μεγάλος χαμένος»
Επίσης το ΒΕΘ, τονίζει πως η παροχή υπηρεσιών στον συγκεκριμένο κλάδο είναι ο μεγάλος χαμένος, ενώ η απροθυμία εισόδου σε επαγγέλματα που σχετίζονται με το χώρο της οικοδομής είναι πολύ έντονη. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις 14 επιχειρήσεις ξεκίνησαν δραστηριότητα στον χώρο, έναντι 225, που εγκατέλειψαν την ενεργό δράση.
Κατηγοριοποιώντας τους κλάδους που είναι εγγεγραμμένοι στο ΒΕΘ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών αναφορικά με την οικοδομή (ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, υδραυλικές εργασίες, εργασίες εγκαταστάσεων αερίου, θέρμανσης, αερισμού, τοποθέτησης θερμοσιφώνων, περιφράξεων και κιγκλιδωμάτων, χρωματισμοί και τοποθέτηση υαλοπινάκων κ.α.) αποτελούν τους μεγάλους χαμένους της οικοδομικής ανομβρίας.
Πιο συγκεκριμένα στην προαναφερθείσα κατηγορία, κατά το εννεάμηνο του 2014 έκαναν έναρξη τρεις, ενώ αποχώρησαν από την ενεργό δράση 138.
Την ίδια ώρα φυλλορροούν και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις αλουμινοκατασκευές (κατασκευή προκατασκευασμένων κτηρίων από μέταλλο, πορτών, παραθύρων, κλειδαριών, χρηματοκιβωτίων, μεταλλικών τζακιών κ.α. ) καθώς ξεκίνησαν δραστηριότητα 11, ενώ αποχαιρέτησαν την επαγγελματική δράση 60.
Καμία εγγραφή δεν καταγράφηκε στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα οικοδομικά υλικά (παραγωγή γύψου, ασβέστη, κεραμικών πλίνθων, ειδών από γυαλί, κοπή, μορφοποίηση και τελική επεξεργασία μαρμάρου κ.α.) ενώ 19 επιχειρήσεις διαγράφηκαν.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή κτηρίων (οικιστικών κτηρίων, κατασκευαστικές εργασίες (π.χ. προσθήκες), εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης). Στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους δεν υπήρξε καμία εγγραφή, ενώ σε διαγραφή προχώρησαν οκτώ.
«Απαιτείται αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών»
«Χωρίς αύριο μοιάζει να είναι ο χώρος της οικοδομής, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται η κατάρτιση ενός νέου νόμου για τη φορολογία των ακινήτων, που θα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και δε θα καταστρέφει την κτηματαγορά.
Σύμφωνα με τον ίδιο η διαδικασία της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν σήμερα θα πρέπει να προχωρήσει, καθώς υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, γεγονός που οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω, μη ορθολογική πλέον, συμπίεση των πραγματικών αξιών τους.
Επιπλέον σχολιάζει πως η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά την παραγωγική διαδικασία.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει, επιτέλους, το ζήτημα της οικοδομής προς την αναπτυξιακή του κατεύθυνση και όχι μόνο με εισπρακτικά κριτήρια» καταλήγει.