Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν ότι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση πυρομαχικών διασποράς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι φιλορώσοι αποσχιστές ενδέχεται να έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τέτοια πυρομαχικά, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης του Κιέβου κατά της εξέγερσης στις ανατολικές περιοχές αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Οι αντάρτες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.
Οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα, διασκορπίζοντας δεκάδες μικρότερες βόμβες σε μια περιοχή μεγέθους ενός σταδίου. Οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους βάσει μιας σύμβασης που το 2010 έγινε διεθνής νόμος, αλλά η Ουκρανία δεν την έχει υπογράψει.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει, σε δήλωση την οποία εξέδωσε, ότι πραγματοποίησε επί μία εβδομάδα έρευνα στην ανατολική Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μάχες από τον Απρίλιο, και τεκμηρίωσε την εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών διασποράς.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσθέτει ότι δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει την ευθύνη για πολλές από τις επιθέσεις, αλλά «τα στοιχεία δείχνουν πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για αρκετές επιθέσεις με πυρομαχικά διασποράς» που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα στο Ντονέτσκ, κύριο προπύργιο των ανταρτών.
«Προκαλεί σοκ το να βλέπεις ένα όπλο που τόσες χώρες έχουν απαγορεύσει να χρησιμοποιείται τόσο εκτεταμένα στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο Μαρκ Χίζνεϊ, ανώτερος ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τα όπλα. «Οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να δεσμευθούν άμεσα ότι δεν θα χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς και θα ενταχθούν στη συνθήκη για την απαγόρευσή τους».
Σε 12 επεισόδια που τεκμηριώθηκαν, πυρομαχικά διασποράς σκότωσαν τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες, αλλά ο απολογισμός μπορεί να είναι υψηλότερος, ανέφερε η οργάνωση. Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο του Ερυθρού Σταυρού στις 2 Οκτωβρίου στο Ντονέτσκ πραγματοποιήθηκε με ρουκέτες με πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Η οργάνωση διευκρινίζει πως αναγνώρισε τα πυρομαχικά διασποράς από τα θραύσματα και το χαρακτηριστικό κρατήρα που δημιουργούν, από υπολείμματα που βρέθηκαν στα σημεία όπου έπεσαν τα πυρομαχικά αυτά και από υπολείμματα των ρουκετών που βρέθηκαν εκεί κοντά.
«Δεν χρησιμοποιούμε πυρομαχικά διασποράς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από την αεροπορία και η αεροπορία μας δεν έχει πετάξει από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε κατάπαυση πυρός», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο.
Έτερος Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορίες.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε το πόρισμα του HRW «εντελώς αβάσιμο».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε ακόμη ότι «παρ' ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις, οι συνθήκες δείχνουν πως αντικυβερνητικές δυνάμεις μπορεί να είναι επίσης υπεύθυνες για τη χρήση πυρομαχικών διασποράς».