Κίεβο και Μόσχα συμφώνησαν σε μια προσωρινή τιμή για το φυσικό αέριο

Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 12:48
UPD:15:39
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO

«Βάσει των διαβουλεύσεών μου, μπορώ να πω ότι η Ουκρανία θα έχει φυσικό αέριο, θα έχει θέρμανση», δήλωσε ο Ποροσένκο (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι συμφώνησε με τη Ρωσία, κατά τις επαφές που είχε στο Μιλάνο, σε μια προσωρινή τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ουκρανία και τόνισε ότι αυτό θα επιτρέψει να τερματιστεί γρήγορα η μεταξύ τους διένεξη για το φυσικό αέριο.

«Βάσει των διαβουλεύσεών μου, μπορώ να πω ότι η Ουκρανία θα έχει φυσικό αέριο, θα έχει θέρμανση», δήλωσε ο κ. Ποροσένκο σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Στο τέλος των επαφών του στο Μιλάνο την Παρασκευή με τον Πέτρο Ποροσένκο, ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε ήδη κάνει λόγο για πρόοδο και για συμφωνία επί των όρων της επανάληψης της προμήθειας φυσικού αερίου, τουλάχιστον τη χειμερινή περίοδο.

EURONEWS

Ο ρωσικός όμιλος Gazprom διέκοψε τον Ιούνιο την προμήθεια φυσικού αερίου στο Κίεβο, το οποίο δεν δέχεται την αύξηση της τιμής που όρισε η Μόσχα μετά την άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και έχει συσσωρεύσει μεγάλο χρέος.

Όσον αφορά την τιμή «καταλήξαμε σε συμφωνία, η ουκρανική θέση έγινε ντε φάκτο αποδεκτή: μιλάμε μόνο για τον χειμώνα και ορίζουμε μια τιμή στα 385 δολάρια» για 1.000 κυβικά μέτρα, δήλωσε ο κ. Ποροσένκο. «Οι Ρώσοι δέχτηκαν».

ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή