Τη στήριξη που ανέμενε και που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ έλαβε η κυβέρνηση.
Στήριξη που ήρθε διά στόματος δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων, του εκπροσώπου της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ και του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν. Και οι δύο επιβεβαίωσαν ότι οι Βρυξέλλες παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στον στόχο η Ελλάδα «να εξομαλύνει τον δρόμο της προς την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές».
Προηγουμένως, κυβερνητική πηγή από το Μιλάνο, όπου διεξάγονταν η σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ασίας, είχε επιβεβαιώσει εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση δεν θα έλεγε όχι σε μία ευρωπαϊκή προληπτική γραμμή στήριξης-χρηματοδότησης, αρκεί βέβαια αυτή η στήριξη να μη συνοδεύεται από νέο μνημόνιο.
Το αν η παρέμβαση των Βρυξελλών «κατευνάσει» τις αγορές, οι οποίες και σήμερα συνέχισαν να «δείχνουν τα δόντια τους», «μένει να το δούμε», λέει κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα, συμπληρώνοντας όμως ότι οι αγορές αντιδρούν και στο ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και γι' αυτό το κλίμα στην αγορά «δεν αντανακλά την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας», η οποία δεν βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόταν το 2009 και το 2010, για να δικαιολογείται η επιστροφή του επιτοκίου των δεκαετών τίτλων του Δημοσίου σε εκείνα τα επίπεδα.
Τη θέση αυτή της Αθήνας επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος μιλώντας σήμερα στη Βουλή είπε ότι η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» και ότι το κλίμα στην αγορά «δεν αντανακλά την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως «όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη..» και πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ