Απευθείας πρόσβαση στην κεντρική βάση δεδομένων του εθνικού δημοτολογίου αποκτά ο ΟΓΑ. Στόχος είναι η διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπιστεί ποιοι από τους αιτούντες χορήγησης οικογενειακού επιδόματος το δικαιούνται και ποιοι όχι.
Μέσω του ΟΓΑ καταβάλλονται οικογενειακά επιδόματα (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων) σε περισσότερους από 660.000 δικαιούχους ενώ η ετήσια δαπάνη προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ.
Οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κρίνονται επιβεβλημένες για τον ΟΓΑ από τη στιγμή που προχωρεί ακόμη και στην προκαταβολή επιδομάτων. Αυτό συνέβη φέτος για πρώτη φορά καθώς οι δικαιούχοι, εισέπραξαν το ποσό που αντιστοιχεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους πριν καν υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις έτσι ώστε να εντοπιστεί ποιοι από τους γονείς πληρούν τα εισοδηματικά και λοιπά κριτήρια και ποιοι όχι.
Τον δρόμο για την διασύνδεση του ΟΓΑ με την ηλεκτρονικό δημοτολόγιο (το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου) ανοίγει απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ και τέθηκε σε ισχύ. Σε ποιες πληροφορίες αποκτά πρόσβαση ο ΟΓΑ; Σε περισσότερες από 70 πληροφορίες όλων των Ελλήνων οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στο Εθνικό Δημοτολόγιο.
Μεταξύ αυτών, είναι η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία διαγραφής (σε περίπτωση θανάτου), ο τόπος γέννησης, η διεύθυνση κατοικίας κλπ. Στην απόφαση, περιγράφονται και όλα τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνει ο ΟΓΑ προκειμένου να γίνεται ορθή χρήση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων